Evropska poslanka in nosilka liste Svobode na evropskih volitvah Irena Joveva na soočenju RTV med parlamentarnimi strankami o slovenskih ribičih, migracijskem paktu, zelenem prehodu in vojnah v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.  

»Prilagajanje na podnebne spremembe ne prinaša težav pač pa rešitve. Rešitve za boljšo konkurenčnost gospodarstva, za socialno pravičnost, konec koncev za planet kot tak,« je na prvem soočenju RTV vseh parlamentarnih strank pred evropskimi volitvami dejala Evropska poslanka in nosilka liste Svobode na evropskih volitvah Irena Joveva

Prilagajanje na podnebne spremembe ne prinaša težav pač pa rešitve.

Na soočenju so kandidati so soočili svoja mnenja glede sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, da so tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški neutemeljene, migracijah, energetski neodvisnosti in vojnah v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.  

»Kar se tiče jedrske energije, je dejstvo, da je ta manj škodljiva od fosilnih goriv in je prav, da imamo nek stabilen vir energije, ki ga bomo zagotovili z NEK2. Seveda pa je povečanje proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov energije strateški interes Evropske unije in posledično tudi Slovenije« je dodala Joveva.  

Kar se tiče jedrske energije, je dejstvo, da je ta manj škodljiva od fosilnih goriv in je prav, da imamo nek stabilen vir energije, ki ga bomo zagotovili z NEK2.

Poudarila je še, da je pri spopadanju s podnebnimi spremem cena neukrepanja višja od cene ukrepanja: »Cena neukrepanja bo zagotovo višja od kratkoročnih stroškov oziroma od ukrepanja kot takega. Ne živimo v oblakih, smo realisti. Cilji so ambiciozni in prav je, da so. Prav je, da vsi stremimo k temu, da jih uresničimo.« 

Varnost in solidarnost se ne izključujeta 

»Migracijski pakt uvaja robustna pravila. Čakali smo ga dolgo časa, skoraj deset let, ravno zato, ker so mu nasprotovali oziroma so ga blokirali tisti, ki so najbolj glasni glede tega, kako je treba rešiti migracije na evropski ravni. In zdaj jih s tem paktom končno rešujemo in enotno naslavljamo ravno nezakonite migracije,« je Joveva pojasnila svoj pogled na nedavno sprejet pakt EU o migracijah in azilu.  

Migracijski pakt uvaja robustna pravila. Čakali smo ga dolgo časa, skoraj deset let, ravno zato, ker so mu nasprotovali oziroma so ga blokirali tisti, ki so najbolj glasni glede tega, kako je treba rešiti migracije na evropski ravni.

Dodaja, da je pakt o migracijah, čeprav velik dosežek, vseeno nepopoln: »Varnost in solidarnost se ne izključujeta. Seveda je treba ločiti ilegalne od legalnih migracij. Ravno to bo ta pakt dosegel z enotnimi evropskimi pravili, hkrati pa nikomur, nobenemu človeku ne smemo odtujiti človekovih pravic. Je pa res, da pakt ni popoln. Manjka predvsem naslavljanje integracije, kar verjamem, da bomo naslovili v prihodnjem mandatu,« je prepričana Joveva.  

Slovenija skupaj s še peščico držav rešuje čast EU v Gazi

Kandidati so se dotaknili tudi vojn v Ukrajini in v Gazi: »Sovraštvo poraja sovraštvo in motiv izraelske vlade je sovraštvo. Obsojam Hamas, to sem vedno poudarila tudi ob vseh glasovanjih v Evropskem parlamentu. Enako seveda zahtevamo vsakič znova tudi izpustitev talcev. Kar se tiče Palestine, še enkrat ponavljam: moramo jo priznati. To je častno dejanje in edino pravo, če želimo rešitev dveh držav, mirovni proces in seveda vse ostalo, kar pride zraven.« 

Kar se tiče Palestine, še enkrat ponavljam: moramo jo priznati. To je častno dejanje in edino pravo, če želimo rešitev dveh držav, mirovni proces in seveda vse ostalo, kar pride zraven.

Slovenska država bo stala za ribiči  

»Arbitražna sodba je dokončna, to je treba zelo jasno povedati. Hkrati je treba povedati tudi to, da ta odločitev sodišča v nobenem primeru in v ničemer ne vpliva na arbitražno razsodbo. Slovenska država bo stala za ribiči in storila vse za to, da bodo lahko lovili v slovenskem morju,« je sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice komentirala Irena Joveva. Sodišče je razsodilo, da tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški niso dopustne. 

Slovenska država bo stala za ribiči in storila vse za to, da bodo lahko lovili v slovenskem morju

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo