Minister za obrambo Marjan Šarec je v intervjuju za Večer spregovoril o vlogi Slovenske vojske med poplavami, njeni modernizaciji, zaposlovanju v vojski in o tem, kako v poplavah ravna drugače.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v intervjuju za Večer spregovoril o vlogi Slovenske vojske med poplavami, njeni modernizaciji, zaposlovanju v vojski in o tem, kako v poplavah ravna drugače, kot so to počeli njegovi predhodniki. 

Ljudje se vse bolj zavedajo pomena Slovenske vojske

»Slovenska vojska je zagotovo eden od stebrov obrambno-varnostnega sistema, ki ima veliko vlogo v ujmah, kakršnim smo bili priča. S svojo logistiko in resursi je v takšnih situacijah nepogrešljiva,« je prepričan minister za obrambo Marjan Šarec, ki je bil v preteklih tednih še posebej aktiven pri koordinaciji pomoči vojske, gasilcev in civilne zaščite. Vse tri omenjene institucije so namreč združene pod ministrstvom za obrambo.

Kot pravi Šarec, so se ljudje skozi ujmo zavedli velikega pomena in koristnosti Slovenske vojske, kar se odraža tudi v vse večji javni podpori tej instituciji: »Ankete javnega mnenja kažejo, da zaupanje v Slovensko vojsko raste, saj se je zlasti sedaj med poplavami pokazalo, kako je SV pomembna. Zahvaljujoč reševanju s helikopterji smo prvi dan poplav preprečili veliko število žrtev, ki bi jih lahko imeli, če reševanje ne bi bilo  tako hitro in učinkovito. Vojska, tako kot v primeru lanskih požarov na Krasu, na prizadeta območja prevaža tudi vodo, kajti vemo, da vsi kraji, ki so jih prizadele letošnje poplave, še nimajo pitne vode.«

»Ne poznam obrambnega ministra v Evropi, ki bi zagovarjal razorožitev lastne vojske«

»Zdaj ste videli učinkovitost Slovenske vojske v tovrstnih situacijah. Vse, kar je bilo pri tem uporabljeno, so bojna sredstva, ki pa se lahko uporabijo dvonamensko,« poudarja minister. Nenehna debata o dodatnem opremljanju vojske na eni in razoroževanju in vlaganju sredstev drugam na drugi strani je po njegovem mnenju nekonstruktivna: »Potrebujemo vse, tudi nacionalno varnost. Bilo bi čudno, če bi vojsko zdaj za njen trud nagradili s tem, da bi ji zmanjšali sredstva za njen razvoj. Ne poznam obrambnega ministra v Evropi, ki bi zagovarjal razorožitev lastne vojske.«  

Na terenu bomo, dokler bo treba

»Na Prevaljah bomo začel graditi vodovod. Treba je je na novo potegniti kar šest kilometrov vodovoda od Mežice do Prevalj. Tudi pri tem bo pomagala Slovenska vojska v sodelovanju z vojsko Bosne in Hercegovine in gradbenimi podjetji, zato da bi lahko Prevaljam čim prej  zagotovili vodo. Brez pitne vode v teh okoliščinah ne bodo mogli dolgo zdržati in napeli bomo vse sile, da do tega pridemo čim prej,« je jasen minister Šarec, ki pa sicer pravi, da je sama obnova v pristojnosti drugih resorjev, vlada pa je imenovala tudi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki bo zadolžen za obnovo prizadetih krajev po poplavah in plazovih. 

Vsem, ki imajo interes, bomo omogočili vstop v vojsko

»Delamo vse v smeri, da vsi tisti, ki se želijo zaposliti v vojski, postati del pogodbene rezerve ali kakorkoli drugače sodelovati s Slovensko vojsko, to možnost tudi dobijo,« pravi minister in poudarja, da zanimanje za vojsko nedvomno obstaja. Skozi sistem letnih vojaških taborov bo do konca leta šlo več kot 700 ljudi, na ministrstvu so tudi povečali število mest na teh taborih. Prednost vojske kot zaposlovalca je po Šarčevem mnenju tudi v tem, da zaposluje profile vseh vrst. 

»Če bom kdaj odgovoren za to področje, bom delal drugače« 

»V življenju sem v različnih vlogah doživel že kar nekaj ujm, najprej kot gasilec, potem kot župan in kasneje tudi kot predsednik vlade. Kot župan sem leta 2014 reševal izjemno zahtevno situacijo z žledom. Takrat nisem v Kamniku videl nobenega ministra, pa tudi vojske ne. Situacijo smo rešili sami, ker smo imeli odlično organiziran štab, česar danes ne vidimo v vseh občinah. Že takrat sem si rekel, da bom delal drugače, če bom kdaj odgovoren za to področje. Zato zdaj zahtevam, da se takoj uporabijo vsi resursi, ki so nam na voljo in da se takoj zaprosi za mednarodno pomoč, kajti pomoči nikoli ni preveč,« je o svojih izkušnjah z ujmami iz preteklosti dejal minister. 

»Naposlušal sem se že očitkov glede tega, kako bi morala vlada reagirati, vsi pa pozabljajo, da pred tem te zadeve niso bile urejene, to urejamo zdaj prvič v zgodovini države,« je še jasen minister. Trenutna vlada je namreč področje intervencij in sanacij temeljite preuredila. Država stroške intervencij od lanskega požara na Krasu vrača občinam, pri sanacijah pa je po novem zakonu mogoče tudi predplačilo v višini 40% ocenjene škode, s katerimi se lahko občine nemudoma lotijo sanacije. 

Celoten intervju si lahko preberete na tej povezavi.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo