Kandidatka in nosilka liste Svobode na evropskih volitvah Irena Joveva na velikem soočenju na POP TV o priznanju Palestine, pravici do splava, transparentnosti ter referendumskih vprašanjih.  

»Koalicija se glede priznanja Palestine gotovo ne spreneveda. Ključen je mirovni proces in ključna je rešitev dveh držav. Priznanje Palestine je dejstvo in nosi sporočilo, ki ni uperjeno proti Izraelu, pač pa je uperjeno v mirovni proces in v rešitev dveh držav,« je v včerajšnjem velikem soočenju na POP TV poudarila kandidatka za evropsko poslanko in nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva.  

Kandidati in kandidatke so se pogovarjali o priznanju Palestine, pravici do splava in temah, ki so predmet treh posvetovalnih referendumov.  

»Jasno in glasno ves čas obsojam Hamas. Jasno in glasno tudi zahtevam izpustitev talcev. Vi ste pa februarja letos, če smo že pri tem, glasovali proti amandmaju, s katerim bi bil omogočen humanitarni koridor v Izraelu, zato da lahko pridejo humanitarni delavci in pomagajo nedolžnim. To je sprenevedanje. Priznanje res ne bo rešilo vojne, bo pa rešilo oziroma rešuje čast tega dela sveta in absolutno prav je, da se to zgodi,« je Joveva še opozorila na dvoličnost in zavajanje v izjavah kandidatke SDS.  

Transparentnost je moralna dolžnost in naša odgovornost 

»Verjetno sem med aktualnimi evropskimi poslanci edina, ki izpolnjujem predvolilno obljubo ter redno javno objavljam podatke o izplačanih dodatkih in mesečnemu pavšalu. Že od začetka mandata nimam težav z razkrivanjem česarkoli. Zaupanje državljanov je pomembno, to pa se izgublja tudi na podlagi tega, da nekateri ne delujejo transparentno. Mi imamo visoke plače in mimogrede, glasujem tudi za znižanje, ker s tem nimam nobenih težav,« je na soočenju spomnila kandidatka Svobode Joveva.  

Kot pravi sama, je zanjo transparentnost več kot fraza. Je način političnega udejstvovanja, moralna dolžnost, predvsem pa odgovornost, ki jo ima kot nosilka javne funkcije do državljank in državljanov.  

Zato je kot aktualna evropska poslanka že od začetka svojega mandata v Evropskem parlamentu zagotovila, da je javnosti bil omogočen vpogled v vse njene stike z lobisti in v mesečno porabo pavšala. Kot še dodaja, je njeno premoženjsko stanje ves čas javno dostopno, ne opravlja dodatne dejavnosti in se ne poslužuje sponzoriranih potovanj. 

Evropska unija mora ostati svobodna in napredna  

»Upam, da se še vsi spomnimo, kaj smo doživljali med leti 2020 in 2022. Zelo jasno je večina Slovenk in Slovencev takrat povedala, da tega nočejo. Želim si, da bi se o tem pogovarjali tudi na evropski ravni. Tukaj gre enostavno za svobodo proti nesvobodi. Vodni topovi, solzivec, napadi na medije, podrejanje medijev in javnih institucij, to zame ni nič drugega kot zlo,« je dejala Joveva. 

Čeprav je Slovenija pod vlado dr. Roberta Goloba ponovno postala ugledna država, kjer se spoštujejo demokratični standardi, svobodo medijev in vladavino prava, pa Evropski uniji grozi, da se po volitvah okrepi moč in vpliv skrajne desnice v Evropskem parlamentu.  

V Svobodi že ves čas kampanje opozarjamo, da bi s tem ogrozili temeljne vrednote, na katerih je Evropska unija zgrajena, kar bi imelo izrazito negativne posledice za vse državljanke in državljane, posebej pa tiste, ki si želimo močne, povezane, solidarne in napredne Evropske unije.  

Varen in dostopen splav je pravica vsake posameznice  

»Splav je zelo težka odločitev posameznice, tako s fizičnega kot psihičnega vidika. Ne predstavljam si, da bi živela na primer na Malti, kjer mi ne bi bil omogočen varen in dostopen splav. Tudi pobuda My Voice, My choice gre prav v tej smeri, da se to možnost zagotovi vsaki državljanki Evropske unije,« je poudarila Joveva.  

Kampanjo My Voice, My choice, ki jo iz Slovenije vodi Inštitut 8. marec, smo v Gibanju Svoboda podprli, saj zagovarjamo pravico do svobodne izbire žensk glede rojstva otrok, kot jo imamo urejeno v Sloveniji, tudi na ravni Evropske unije. 

Svobodo odločitve, ki jo kampanja Inštituta 8. marec želi zagotoviti ženskam pri odločanju o rojstvu svojih otrok, pa si v Svobodi želimo dati ljudem tudi pri vprašanju rabe konoplje, pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ter preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah.  

Irena Joveva je na soočenju poudarila, da bo pri vseh štirih vprašanjih glasovala ZA.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo