Poslanka Gibanja Svobode Sandra Gazinkovski v oddaji 24ur zvečer o dolgotrajni oskrbi. 

Poslanka Gibanja Svobode Sandra Gazinkovski v oddaji 24ur zvečer o dolgotrajni oskrbi. 

S prispevki bomo naredili dobro za vse, ki oskrbo potrebujejo

»Dejstvo je, da potreba po dolgotrajni oskrbi lahko doleti vsakogar. Če ne nas, pa naše svojce in prav je, da kot solidarna družba prispevamo vsi za vse. Zato ta prispevek,« je v oddaji 24ur zvečer povedala poslanka Svobode Sandra Gazinkovski.

Pri tem je poslanka Gazinkovski še enkrat poudarila, da je zgolj s takšnim prispevkom možno zagotoviti stabilen in pravičen vir financiranja. Do sedaj to namreč ni bilo urejeno: »Kar se tiče obstoječega predhodnega zakona, zakona zdajšnje opozicije, moram poudariti, da njihovi finančni viri niso bili urejeni. Bili so celo neizvedljivi in zaradi tega so tudi ljudje na referendumu z 62 % izglasovali, da se ta zakon prekine. Govorilo se je o nekih finančnih virih iz evropskih sredstev, ki niso sistemski in niso stalni. Da ne govorimo o denarnih sredstvih iz demografskega sklada in pa tudi o nekih donacijah, za katere tudi ne vemo, kaj pomenijo,« je v odgovor na kritike s strani opozicije povedala Gazinkovski. 

Lotili se bomo tudi kadrovske stiske

»Vsaka osebo bo imela dolgotrajno oskrbo glede na njegove potrebe in vsi bodo imeli tisto, kar potrebujejo. Z uvedbo e-oskrbe bodo lahko preko zapestnice pomoči potrebni tudi poklicali pomoč na domu, saj si želimo, da vsak človek ostane čim dlje v domačem okolju. Kar se tiče kadrov se moramo zavedati, da v Sloveniji kadra primanjkuje na vseh mestih in verjamemo, da bo ministrstvo že pripravlja novo strategijo za pridobivanje kadra« je poudarila poslanka Gazinkovski. Pojasnila je, da se bo zakon začel izvajati postopoma in tudi v tem času bo možnost, da se strategija glede kadrov pripravi in začne izvajati.

»Danes smo sprejeli ta nov predlog zakona, v katerem bomo vsem nudili dolgotrajno oskrbo po njihovi meri. Se pravi, vsaka osebo bo imela dolgotrajno oskrbo glede na njene potrebe.« 

Zakon o dolgotrajni oskrbi celostno ureja področje dolgotrajne oskrbe, v skladu z našimi referendumski obljubami pa smo za izvajanje zakona zagotovili tudi pravičen in stabilen vir financiranja. O podrobnostih zakona je v oddaji 24ur zvečer spregovorila tudi poslanka Svobode Sandra Gazinkovski. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo