Namestnica vodje poslanske skupine Svoboda Tereza Novak je bila gostja oddaje 24ur zvečer.

Namestnica vodje poslanske skupine Svoboda Tereza Novak je bila gostja oddaje 24ur zvečer. V studiu je pojasnila, zakaj moramo na referendumu trikrat obkrožiti ZA ter tako potrditi zakone, ki sledijo načelu učinkovite organizacije ter vrednotam demokratičnosti in solidarnosti.

Vlada se na začetku mandata organizira tako, da ji ta organiziranost omogoča uresničevanje zavez in učinkovito premagovanje izzivov. Reorganizacija vlade po zakonu, o katerem bomo glasovali na referendumu, ne prinaša nobenih dodatnih stroškov, prinaša pa jih referendum in ta o zakonu o vladi bo prvi referendum v zgodovini samotojne Slovenije in celo na svetu, na katerem bo ljudstvo odločalo o tem, kako bo organizirana vlada.

Uvodoma je Tereza Novak poudarila: »Zakon o vladi reorganizira vlado, da bodo ministrstva bolj učinkovito in fokusirano naslavljala največje izzive, kot so dolgotrajna oskrba, stanovanjska problematika mladih, vlaganje v znanost in razvoj, digitalna preobrazba in podnebne spremembe.«

Glas ZA neodvisno RTV Slovenija bo glas podpori zakonu, ki bo onemogočil pritiske vsakokratne oblasti na vodstvo javne radiotelevizije. V Gibanju Svoboda smo prepričani, da si ljudje zaslužijo kakovostne in objektivne informacije, saj so te temelj odgovornega odločanja v demokratičnih procesih.

Poslanka je poudarila, da »glas ZA novelo zakona o RTV pomeni glas ZA neodvisno radiotelevizijo, ki deluje v javnem interesu. Ljudi bomo pozivali, da glasujejo ZA, saj vidimo, kaj se trenutno dogaja na RTV. Ukinjajo se oddaje s tradicijo, posega se v uredniško politiko, pritiska na zaposlene«.

Če želimo, da se take stvari ne ponovijo več, moramo glasovati ZA zakon, ki bo take grobe posege preprečil vsakršni politiki. Potrebujemo neodvisno javno radiotelevizijo in verodostojne informacije, ne pa informativnega programa, ki ga usmerja ena politična stranka.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je nedodelan. Civilna družba je celo s peticijo opozarjala, da sprejeti pravilniki, ki se nanašajo na zakon, niso primerni ter da zakon ni izvedljiv.

»Kar je še najbolj problematično, je to, da ta zakon jemlje nekatere pravice, ki so že zdaj urejene, ne ureja pa tistih stvari, ki jih dejansko kot družba potrebujemo,« je bila jasnaGibanje Svoboda bo skupaj s koalicijo in vlado pripavilo rešitve, ki bodo usklajene s strokovno javnostjo ter bodo omogočile kakovostno in učinkovito dolgotrajno oskrbo po meri uporabnikov.

Opozorila je še, da smo referendume želeli združiti z drugim krogom predsedniških volitev, saj bi tako prihranili nekaj sredstev. A za to rešitev je SDS prepozno vložil podpise. Združevanje z lokalnimi volitvami pa ne bi pomenilo prihranka, saj gre za popolnoma drugačno organizacijo in financiranje, zato ta rešitev ne bi bila smiselna.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo