S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade dr. Robertu Golobu se je začela redna marčevska seja državnega zbora.

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade dr. Robertu Golobu se je začela redna marčevska seja državnega zbora. V svojih odgovorih poslancem je dr. Golob vnovič poudaril, da je zdravstvena reforma osrednja reforma vlade, ter predstavil aktivnosti vlade, da se ne ponovi požar na Krasu.

Afer oziroma nezaželenih pojavov v zdravstvu je preveč, je prepričan Robert Golob a hkrati opozarja, da »jih ni nič več kot jih je bilo v preteklosti, samo ena pomembna razlika je − da smo jih danes začeli odpirati na odprti sceni.« Eden izmed ciljev zdravstvene reforme je tudi transparentnost sistema, kar bomo dosegli s prenovo ZZZS in digitalizacijo. Oba zakona sta, po besedah premiera, pripravljena in sta v usklajevanju med strateškim svetom in ministrstvom za zdravje. Predstavljena bosta predvidoma v petek.

Da se ne ponovi Kras

Da nam je lansko leto vnovič dalo pomembno lekcijo, kako krhka je narava in kako pomemben je odnos človeka, skupnosti in seveda tudi države do postopanja ob ekstremnih naravnih pojavih, je v uvodu poslanskega vprašanja predsedniku vlade spomnil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic

Slovenijo je lani poleti namreč prizadel največji požar v naravnem okolju v zgodovini Slovenije. Požar na Krasu se je zaradi suhe in goste vegetacije, visokih temperatur, močne burje, nedostopnosti terena in nevarnosti neznane količine neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne hitro razplamtel. “Analiza požara na Krasu je sicer pokazala izjemno solidarnost in pripadnost oseb, ki so se dva tedna spopadale z obsežnimi ognjenimi zublji, a na drugi strani so enote identificirale tudi določene pomanjkljivosti, denimo pri zmogljivostih za gašenje požarov v naravnem okolju iz zraka, sistemu vodenja, evakuaciji ljudi in živali s prizadetega območja, pa tudi potrebo po morebitnih izboljšavah obveščanja prebivalstva,” je poudaril Sajovic in dodal, da  lahko z “ustreznim in pravočasnim odzivom na nesreče, marsikatero preprečimo ali  vsaj zmanjšamo njene posledice”. Premierja je zato vprašal, kakšne ukrepe za boljšo pripravljenost na možne obsežne požare v naravnem okolju je na podlagi izkušenj iz lanskega leta že pripravila vlada.

Predsednik vlade dr. Golob je pojasnil, da se je med požarom na Krasu izkazalo, da je gasilcem na terenu manjkala podpora iz zraka. Vlada je zato sprejela številne ukrepe, helikopterji bodo opremljeni z večjimi vrečami, večji bodo tudi bazeni za zajemanje. Vzpostavili so tudi center v Sežani, ki bo poskrbel za dodatno usposabljanje gasilcev. 

Ob tem je predstavil tudi ukrepe za odpravljanje posledic lanskoletnega požara na Krasu, ki ga v teh dneh zavod za gozdove intenzivno pogozdujejo. Da bo Kras spet zelen.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo