Še pred začetkom kurilne sezone so poslanci sprejeli zakon o znižanju DDV-ja na energente z 22 % na 9,5 %.

Še pred začetkom kurilne sezone so poslanci sprejeli zakon o znižanju davka na dodano vrednost (DDV) na energente, ki ga je pripravila vlada dr. Roberta Goloba.

Ukrep znižuje DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo z 22 % na 9,5 %, veljal pa bo od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023.

Sprejeti zakon bo v kombinaciji z drugimi ukrepi zagotovil, da bodo ljudje kljub višjim cenam energentov to zimo preživeli z nižjimi stroški. Ocena je, da bi znižanje DDV-ja v navedenem obdobju družinski proračun razbremenilo za od nekaj 100, pri nekaterih pa tudi do več kot 1000 evrov.

Prihaja paket ukrepov proti draginji

Zakon, ki prinaša nižji DDV na energente, je le eden v paketu ukrepov, s katerimi se borimo proti energetski draginji. Vlada je že potrdila zakon, ki za najranljivejše skupine z najnižjimi dohodki predvideva enkratne draginjske dodatke, o katerem bodo poslanci odločali v kratkem. Vlada dr. Roberta Goloba pa je že pred časom sprejela uredbo, s katero je za eno leto omejila cene električne energije in plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. Le s hkratnim znižanjem DDV-ja in regulcijo cen namreč lahko zagotovimo, da se znižanje davka ne prelije v dobičke trgovcev, pač pa dejansko konča v denarnicah ljudi.

Kaj pa visoke cene hrane?

Ker rast cen hrane poganja energetska draginja, pričakujemo, da se septembra prav zaradi sprejetih ukrepov proti energetski draginji hrana ne bo več dražila. Če pa ukrepi takrat ne bodo pokazali učinka na cene hrane in bodo te še rasle, se bo vlada – po besedah dr. Roberta Goloba – začela spraševati, ali veliki trgovci morda res ne razumejo, da je treba v času krize stopiti na stran ljudi in bo uvedla regulacije cen hrane. Prav tako je vlada pripravljena, če bo to potrebno, proračunska sredstva nameniti tudi za znižanje DDV-ja na hrano.

Naslednje bo na vrsti gospodarstvo

Zavedamo se, da je to, kako bomo živeli, odvisno tudi od kondicije našega gospodarstva, zato nanj nismo pozabili. Zakon, ki ga je vlada pripravila za prvo pomoč gospodarstvu zaradi višanja cen energentov, je težak 40 milijonov evrov. Pomoč za prihodnje leto, ko bodo višje cene energentov močenje vplivale na poslovanje podjetji, pa v dialogu z njimi že načrtujemo. Izračuni, koliko sredstev bi potrebovali za učinkovito pomoč, za zdaj kažejo, da bi lahko ta pomoč znašala tudi do milijarde evrov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo