Državni zbor je na zahtevo poslanske skupine Svoboda odredil parlamentarno preiskavo ...

Državni zbor je na zahtevo poslanske skupine Svoboda odredil parlamentarno preiskavo, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na policijo in druge avtonomne državne organe. Njeno delo bo pomenilo nadaljevanje že začete in nedokončane parlamentarne preiskave iz prejšnjega mandata, ki je prišla do šokantnih ugotovitev. Ena od njih je, da se je v času prejšnje vlade Janeza Janše vodstvo notranjega ministrstva zelo brutalno in brezsramno politično vmešavalo v predkazenske in druge postopke ter pri tem na nedopusten način vplivalo na policijo.

Nataša Avšič Bogovič, poslanka Svobode: »V mandatu notranjega ministra Aleša Hojsa so se zvrstile številne nepravilnosti, ki so na jasen način izkazovale nedopustno politično vplivanje na policijo. Predvsem pa je zloraba političnega vpliva nosilcev javnih funkcij eskalirala ob predlanskih protestih v Ljubljani, kar je uradno potrdilo tudi ministrstvo za notranje zadeve.«

Po besedah poslanca Mihe Lamuta obstaja tudi sum, da so si pod prejšnjo vlado nekateri nosilci javnih funkcij v spregi s političnimi funkcionarji privoščili zlorabe na področju zbiranja in obdelovanja osebnih podatkov politikov, podjetnikov in novinarjev. Sicer bo preiskava zajela obdobje od 13. marca 2020 do dneva odreditve preiskave, kar pomeni, da bo pod njenim drobnogledom tudi obdobje epidemije koronavirusa in takratnih protivladnih protestov.

Miha Lamut, poslanec Svobode: »Vlada Janeza Janše je v želji, da diskreditira svoje politične nasprotnike, zlorabila ne le policijo, ampak tudi druge državne organe, kar se ne sme nikoli več ponoviti. Nova parlamentarna preiskava ima že pripravljena nabora prič in dokazov.«

V Svobodi smo veseli rezultatov raziskave Ogledalo Slovenije iz novembra lani, ki kažejo, da se po nastopu zdajšnje vlade ponovno povečuje zaupanje v ključne politične institucije, vojsko in policijo. Nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe pa v svojem poročilu za leto 2022 o stanju vladavine prava v 18 članicah Evropske unije ugotavlja, da v Sloveniji demokracija po lanski menjavi oblasti okreva. Poročilo Slovenijo ocenjuje tudi kot »izstopajočo pozitivno spremembo«, ker je nova vlada po izvolitvi aprila lani »začela vrsto reform za depolitizacijo javnih medijev in ponovno vzpostavitev njihove neodvisnosti po prevzemu s strani prejšnje skrajno desne oblasti«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo