Parlamentarni odbor za finance je razpravljal o morebitni prodaji Športne loterije Slovenije. Sejo odbora je zahtevala poslanska skupina SDS, ki vladi dr. Roberta Goloba neupravičeno ...

Parlamentarni odbor za finance je razpravljal o morebitni prodaji Športne loterije Slovenije. Sejo odbora je zahtevala poslanska skupina SDS, ki vladi dr. Roberta Goloba neupravičeno očita, da namerava loterijo prodati tujemu skladu, kar pa bi bilo v škodo financiranju slovenskega športa. Gre za še eno od političnih sprenevedanj SDS. Tokrat se namreč prikazuje kot zaščitnica naših športnic in športnikov, vlada Janeza Janše pa je leta 2021 vložila predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je namesto dveh predvidela pet prirediteljev iger.

Poslanke in poslanci Svobode opozorili na dvojno igro SDS

Na dvojno igro SDS so na seji odbora za finance opozorili prav poslanke in poslanci Svobode. Janševa vlada v zvezi z omenjeno novelo – ki sicer ni dočakala konca zakonodajnega postopka – ni naredila nobene analize, ki bi odgovorila na vprašanje, kako bo povečanje števila prirediteljev vplivalo na financiranje športnih, invalidskih in humanitarnih organizacij. Še več, Janševa koalicija je celo k zakonskemu predlogu vložila  amandma, ki bi znova omogočil financiranje iz državnega proračuna, če bi se zaradi sprememb, ki bi jih prinesla novela, zmanjšalo financiranje teh organizacij iz naslova koncesijskih dajatev.

Monika Pekošak, poslanka Svobode: »Skrbi me, da bi se z vstopom tujega partnerja v lastništvo športnih stav znižale koncesijske dajatve oziroma obdavčljivi dobiček. Skrbi pa me tudi, da bi prodaja Športne loterije Slovenije prinesla tudi agresivnejšo marketinško dejavnost.«

Svet Fundacije FIHO je ob takratni nameri Janševe vlade opozoril, da bi takšne spremembe, kot jih je zagovarjala SDS, na dolgi rok zagotovo ogrozile finančno stabilnost športnih, invalidskih in humanitarnih organizacij. Prihod novih igralcev na trg iger na srečo bi prinesel tudi agresivnejše oglaševanje in sporne prakse, kar bi nenazadnje imelo negativne posledice na javno zdravje. Na to, da je razmislek o prodaji spodbudila prav napoved prejšnje vlade o liberalizaciji trga športnih stav, so opozorili tudi predstavniki OKS, SZS in NZS.  

Parlamentarni odbor za finance ni podprl prodaje Športne loterije Slovenije

Opozicijska SDS je sicer za sejo predlagala tri sklepe, ki pa jih je parlamentarni odbor po pričakovanju zavrnil in izglasoval sklep, pod katerega so se podpisali poslanke in poslanci Svobode ter njihovi kolegi iz koalicijskih SD in Levice. »Odbor za finance prodaje deležev Športne loterije in igre na srečo d. d. glede na argumente, izpostavljene v opravljeni razpravi, še posebej pa zaradi izostanka celovitih analiz učinkov prodaje za področje športa in invalidov, ne podpira je sklep predstavil naš poslanec Robert Janev.

Andreja Kert, poslanka Svobode: »Športne loterije Slovenije ne prodaja Svoboda in tudi ne vlada dr. Roberta Goloba, saj je odločitev o prodaji v rokah njenih lastnikov. Zagotovo pa prodaja ne bi bila dobra odločitev.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo