Občanke in občane ankaranske občine je v Hotelu Adria Convent Ankaran nagovoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in odgovarjal na številna njihova vprašanja.

Občanke in občane ankaranske občine je v Hotelu Adria Convent Ankaran nagovoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in odgovarjal na številna njihova vprašanja. Minister je med obiskom podprl kandidatko stranke Gibanja Svoboda za županjo Bredo Krašna, ki ga je povabila na pogovor.

Občina Ankaran je butična občina – po nastanku je mlada, po strukturi prebivalstva pa jo podobno kot večino občin po Sloveniji pestijo težave s staranjem prebivalstva. Kandidatka za županjo Breda Krašna je v svojem programu poudarila razvoj zelenih delovnih mest, ki jih naslavlja kot prioriteto tudi stranka Gibanje Svoboda. Sogovornika sta poudarila, da je infrastruktura v tem prostoru na voljo za razvoj zdraviliškega in zdravstvenega turizma. V Valdoltri in na Debelem Rtiču zagotovo potrebujejo večjo pozornost pri reševanju izzivov, ki izhajajo iz dosedanjega sodelovanja z občino.

Dr. Bešič Loredan je izpostavil le nekatere usmeritve reforme, ki jih pripravljajo v zdravstvu: »Pripravljamo pomembne spremembe zdravstvenega sistema, ki bodo preoblikovale obstoječe anomalije z namenom izboljšanja zdravstvenih storitev na primarni ravni. Naša primarna skrb pri pripravi tega je bila, kaj bomo naredili, da bodo prebivalci imeli družinskega zdravnika, in kaj bomo morali storiti, da bodo pravočasno prišli na vrsto do specialista. V domeni občin bodo ostale storitve pediatrične oskrbe, družinske medicine, fizioterapije, dolgotrajne oskrbe ter psihoterapije, kar je zelo pomembno

Minister je izpostavil, da je veliko občin po Sloveniji, kjer ne morejo zagotoviti zdravnika na primarni ravni in niti zdravnika urgentne pomoči. Nadaljeval je: »Potrebno je poiskati konsenz med deležniki v naši družbi, do kje se bo prilagajalo sistem, da bodo vsi enakovredno obravnavani znotraj sistema

Napovedal je še, da bodo do junija 2023 vidne prve spremembe reform, ki jih uvajajo in do januarja 2024 načrtujejo, da bi sistem začel delovati samostojno. Minister se zaveda tudi kadrovskih izzivov, ki jih prinašajo spremembe in jih nameravajo odpraviti. Občinam se v okviru reformiranega sistema ponuja priložnost trajne oskrbe svojih starejših občank in občanov, ki bo konsolidirala medgeneracijsko sodelovanje med manj starimi in starimi ljudmi v družbi.

Ankaranska kandidatka za županjo je nadaljevala pogovor v smeri dolgotrajne oskrbe in povedala: »V naslednjih letih bomo morali dobro razmisliti o novih načinih življenja za starejše, kjer se bodo lahko v stanovanjskih skupnostih povezovali, družili in živeli. Hkrati bomo morali zagotoviti delovno silo, ki bo zanje skrbela. S tem se kaže priložnost za mlade, ki bi lahko v skupnostih delali, služili in živeli. Občina bo morala zagotoviti potrebna zemljišča za investicije, ki so pomembne za starajoče prebivalstvo

Pogovora z ministrom in kandidatko za županjo so se udeležili številni domačini, med njimi tudi Ana Žerjal, Radoslav Marčan in Timotej Pirjevec. S konkretnimi vprašanji ministru in kandidatki so nakazali na dolgoletne težave institucij in prebivalcev, zaradi pomanjkanja dolgoročne vizije v občini na tem področju.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo