Včeraj se je v Murski Soboti mudila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki so jo člani Regijskega centra Gibanja Svoboda Pomurje seznanili z nekaterimi infrastrukturnimi projekti. V ospredju pogovorov je bila izgradnja vzhodne soboške obvoznice.

Ministrica je dejala, da je s projektom dobro seznanjena ter pohvalila vse dosedanje napore. »Zavezanost države k temu projektu je brezpogojna, od financiranja do administrativne podpore s ciljem izboljšanja gospodarskega razvoja, prometne varnosti in trajnostne prihodnosti. Prizadevala si bom, da se odpravijo zamude pri recenziji sebeborskega zadrževalnika, prav tako si želim, da vsi administrativni postopki potekajo vsebinsko in časovno optimalno. Zadovoljna sem s potekom medresorskih usklajevanj ter sodelovanjem ministrstva za naravne vire in prostor. Cilj je, da v prihodnjem letu sledi izbor izvajalca del,« je povedala ministrica in dodala, da projekt zahteva več kot le angažiranost države. »Lokalne odločevalce pozivam, da združimo naše vire, znanje in energijo in zagotovimo, da bo vzhodna soboška obvoznica realizirana v predvidenem roku,« je dejala Alenka Bratušek.

Na njene besede se je navezal poslanec Gibanja Svoboda in vodja delovne skupine za izgradnjo vzhodne soboške obvoznice Tine Novak»V lokalnem okolju vsi deležniki zasledujemo isti cilj, in sicer čim prejšnji začetek gradnje obvoznice. Razumem izzive, kot so zemljiščni odkupi in okoljska vprašanja, vendar je s skupnimi močmi možno premagati vsako oviro. Ministričin odziv me navdaja z optimizmom,« je dejal Novak. Enakega mnenja je tudi podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang, ki je izpostavil napore občine pri odkupu zemljišč in zagotavljanju pogojev za začetek gradnje.

Člani regijskega centra so obisk ministrice izkoristili tudi za predstavitev nekaterih drugih cestnih infrastrukturnih projektov. Član občinskega sveta občine Moravske Toplice Tomaž Gregorec je ministrico opozoril na nujnost obnove regionalne ceste R2-442 med naseljema Bogojina in Dobrovnik. »Vozna površina je v izredno slabem stanju. Gre za cesto, ki povezuje vzhodni del Prekmurja oziroma velik del občin Kobilje, Dobrovnik in Moravske Toplice z Mursko Soboto,« je dejal Gregorec in opozoril na velik pomen, ki ga ima cesta z vidika turizma. Član regijskega centra Kristjan Vidonja je ministrico pozval, da ministrstvo čim prej pristopi k rekonstrukciji regionalne ceste R3-716 skozi naselje Lemerje, ki povezuje osrednje Goričko z Mursko Soboto in jo uporabljajo številni dnevni migranti. Po njegovih besedah se je slabo stanje ceste še poslabšalo ob izgradnji pomurskega vodovoda.

Član občinskega sveta občine Tišina Simon Detellbach je ministrici opisal stanje regionalne ceste R2-440 Petanjci – Gederovci. »Gre za obmejno cesto, ki je v izredno slabem stanju in je najkrajša povezava zahodnega Goričkega s pomursko avtocesto prek Radencev do priključka Sveti Jurij ob Ščavnici. Ob regionalni cesti je predvidena izgradnja odseka daljinske kolesarske poti D8 Dobrovnik – Murska Sobota – Ptuj – Rogaška Slatina – Podčetrtek – Brežice – Novo Mesto – Črnomelj – Metlika in regionalne kolesarske povezave R31 Martinje – Gederovci,« je pomen obnove ceste orisal Detellbach.

Člani regijskega odbora GS Pomurje so ministrici pojasnili, da vsi izpostavljeni projekti izboljšujejo povezljivost goričkih občin z osrednjim delom Prekmurja (regijskim središčem Murska Sobota) in pomursko avtocesto.

Ministrica se je strinjala, da imajo predstavljeni odseki cest velik pomen z vidika ohranjanja poseljenosti obmejnih občin in zagotavljanja enakomerne razvitosti tako regije kot države. »Strinjam se, da je potrebno ukrepanje, in potrudila se bom, da čim prej pristopimo k realizaciji izpostavljenih projektov,« je zaključila

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo