Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je obiskal Belo krajino. Udeležil se je zaključne prireditve projekta S-Faktor v Semiču. Projekt promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi ...

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je obiskal Belo krajino. Udeležil se je zaključne prireditve projekta S-Faktor v Semiču. Projekt promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov.

Po prireditvi pa se je dr. Klemen Grošelj srečal še s člani Izvršnega odbora Gibanja Svoboda Bela krajina. Spregovorili so o aktualnih temah v regiji, kjer se srečujejo s težavami z infrastrukturo na meji. Gre za ceste, mostove in jezove na reki Kolpi. Nekaj jih je v zelo slabem stanju. Te težave bi morali reševati skupaj s sosednjo Hrvaško. Sogovorniki so se strinjali, da je treba razmišljati o možnostih skupnega ali vsaj poenotenega sistema upravljanja obmejne infrastrukture, saj ima trenutno vsaka država svojega.

Govorili so tudi o pomenu ohranjanja naravnih habitatov in biotske raznovrstnosti, čemur bo med drugim namenjena tudi okrogla miza o možnostih zaščite habitata Črnega močerila, ki bo potekala jeseni v Bruslju. Črni močeril ali črna človeška ribica je jamska dvoživka, ki živi v podzemnih vodah Bele krajine in so jo odkrili šele leta 1986. Živi le v ožji okolici Doblič in Jelševnika, zato je za ohranjanje njegovega omejenega habitata bistvenega  pomena ozaveščanje odločevalcev na ravni Evropske Unije in Slovenije. Dr. Klemen Grošelj je poudaril, da je voda iz virov, v katerih živi črni močeril, izjemnega pomena za prebivalstvo Bele krajine, saj se iz njih napajajo tudi vodovodi, zato je zaščita vodnih virov in naravnega habitata še toliko bolj pomembna. Možnost zaščite habitata Črnega močerila in hkrati vodnih virov Bele krajine bo tudi tema pogovora z ministrom za okolje in naravne vire Urošem Brežanom. Člani Izvršnega odbora Gibanja Svoboda Bela krajina so evropskemu poslancu predstavili tudi problematiko energetske podhranjenosti regije, saj je omrežje zelo zastarelo, zato prihaja do številnih izpadov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo