Pomurje je regija rasti in priložnosti, ki ima ogromne naložbene potenciale, geotermalno energijo in bogato dediščino.

 

Predsednik vlade dr. Robert Golob, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik so v družbi domačina, poslanca Gibanja Svoboda Tineta Novaka, pred dnevom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obiskali regijo rasti in priložnosti – Pomurje.

Največja dodana vrednost Pomurja so ljudje, eno od vodil vladne koalicije pa strpna in vključujoča družba, v kateri lahko vsakdo razvije svoje talente in vrline. Predsednik vlade si je zato za prvi postanek delovnega obiska izbral Varstveno delovni center Murska Sobota, ki pomembno prispeva k odpravi socialnih stisk ter uporabnikom nudi zaposlitev pod posebnimi pogoji in lasten program ročnih del. “Medsebojno spoštovanje in sprejemanje drugačnosti je ključno pri vključevanju odraslih oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju v skupnost in okolje. Vloga tovrstnih centrov po vsej državi je pri tem nepogrešljiva. Neprecenljivo je tudi pridobivanje socialnih in delovnih navad,” meni dr. Robert Golob.

Ob letošnji 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je sledil obisk cerkve Gospodovega vnebohoda v Bogojini, s katero je Plečnik tudi v tej regiji pustil trajen, virtuozni pečat. Z bogojinsko cerkvijo, imenovano tudi “bela golobica”, je tudi te kraje umestil na arhitekturni zemljevid Evrope.

S kmetijsko ministrico so je predsednik vlade ogledal tudi zaradi suše prizadeta območja in se sestala s predstavniki lokalnih kmetijskih organizacij. Bilanca je katastrofalna, polja so opustošena, prizadete so številne kulture. Vlada bo zato skrajšala postopke za popis škode, da bodo oškodovanci do konca leta že lahko prejeli izplačila. “Sistemi namakanja in vodni zadrževalniki so ključni, če želimo uspešno kljubovati podnebnim spremembam,” je naslednji nujni korak opisal predsednik vlade. Predstavniki kmetijskih organizacij so predstavili tudo težave s kmetijskimi zemljišči, saj mladi kmetje težko pridejo do večjih že oddanih (predvsem državnih) površin. Vlada že išče rešitve, ki bi mladim omogočile, da ostanejo na kmetijah.

Na obrežju Soboškega jezera, v regijskem promocijskem centru Expano, nekdanjem paviljonu svetovne razstave Expo v Milanu, ki danes živi novo zgodbo interaktivnega doživljajskega parka, je sledilo srečanje z gospodarstveniki regije. Vedno več jih je, ki pišejo uspešne zgodbe. Predsednik vlade je gospodarstvenike seznanil z ukrepi za blažitev draginje, ki jih bo še v tem tednu sprejela vlada, pa tudi o nekaterih razmislekih za prihodnje leto. V središču pogovora je bila še neizkoriščena priložnost Pomurja — geotermalna energija, tudi za ogrevanje, predelovalno industrijo in kmetijstvo.

Zadnji del obiska je bil namenjen lokalni samoupravi. Z župani in županjami pomurskih občin so sogovorniki največ čas namenili ključnim regijskim projektom in regionalnemu razvoju.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo