Funkcija

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izobrazba

Diplomirana inženirka agronomije

Dodatno

Stavi na lokalno samooskrbo

Svojo profesionalno kariero sem gradila na področju razvoja podeželja in kmetijstva, kar mi je omogočilo tesne stike in komunikacijo z ljudmi. Specializirala sem se s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot kvalificirana svetovalka za fitofarmacevtska sredstva in varstvo rastlin sem svoje znanje delila v različnih specializiranih kmetijskih prodajalnah. 

Menim, da je zaupanje tisto, kar nam v kmetijski politiki manjka, da dosežemo prehransko varnost, za katero si vsi prizadevamo.

Delovne izkušnje sem pridobivala tudi v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi instalacijami in gostinstvom. Svoje znanje sem okrepila z vodstvenimi, kadrovskimi in organizacijskimi kompetencami. V zadnjih letih sem uspela povezati in v okviru lokalne dobavne verige združiti več mladih istrskih vinarjev.

V svoji viziji izpostavljam potenciale Slovenije, ki bi lahko postala prepoznavnejša zelena destinacija, za kar pa je potrebno več vlagati v znanje in inovacije, vitalnost in konkurenčnost podeželja, spodbujati kratke dobavne verige in lokalno samooskrbo, predvsem pa poskrbeti za učinkovitejšo rabo naravnih virov in diverzifikacijo podeželskih skupnosti.

V Sloveniji imamo znanje in sposobnosti za ustvarjanje višje vrednosti, zato je zanjo pomemben tudi razvoj gospodarstva, predvsem tistega na podeželju. 

Skrb za učinkovitejšo rabo naravnih virov, naše kulturne dediščine in hkratnega razvoja diverzifikacije podeželskih skupnosti so moja zaveza tako sebi kot vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije. 

Mateja Čalušić je v 15. vladi Republike Slovenije pod vodstvom Roberta Goloba ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.