Funkcija

Minister brez resorja, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu

Izobrazba

Dodatno

Podpredsednik vlade

Kot srednješolec in kasneje študent ter predsednik Kluba goriških študentov sem snoval in vodil številne projekte mednarodnega sodelovanja na področju kulture, športa in druženja mladih, ki so si za cilj postavili premagovanje zgodovinskih konfliktov in nasprotij ter krepitev skupnega kulturnega in socialnega prostora. 

V nas, v tistem najglobljem koščku srca, tam, kamor razlike ne sežejo, tam je dom.

Po vrnitvi v domače okolje sem se leta 1997 začel profesionalno ukvarjati z lokalno in regionalno politiko. Kasneje sem tudi v vlogi profesionalnega podžupana Mestne občine Nova Gorica spremljal približevanje Slovenije Evropski uniji in schengenskemu območju ter vlogo narodnih skupnosti Slovencev onkraj meje – predvsem v Furlaniji-Julijski krajini in na Koroškem – v integracijskih procesih. 

Ob prevzemu funkcije župana Mestne občine Nova Gorica leta 2010 sem si za eno temeljnih prioritet postavil krepitev čezmejnega in mednarodnega sodelovanja v občini. Z županom sosednje Gorice sem ustanovil Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO, edinstveni evropski pravni mehanizem, ki je bil eden prvih in še danes velja za enega najuspešnejših in najbolje organiziranih v Evropski uniji. V tem času sem okrepil tudi prijateljsko vez s Celovcem. 

V svojem drugem županskem mandatu sem začel proces skupne kandidature mest za evropsko prestolnico kulture, ki je bil konec leta 2020 okronan s podelitvijo tega prestižnega naziva. V vlogi župana sem spodbujal in spremljal gospodarsko in razvojno sodelovanje s skupnostmi Slovencev čez mejo in po svetu. 

Preden sem bil izvoljen za ministra, sem delal v gospodarstvu, kjer je bilo moje področje zanimanja zelena in trajnostna energija. Vzporedno sem v vlogi predsednika skupščine vodil Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje. 

Matej Arčon je podpredsednik 15. Vlade Republike Slovenije in minister brez resorja, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu.