Predstavniki Gibanja Svoboda, SD in Levice – Tamara Vonta, Dejan Prešiček in Matej Tašner Vatovec v prvem televizijskem soočenju o noveli zakona o RTV Slovenija.

Predstavniki Gibanja Svoboda, SD in Levice – Tamara Vonta, Dejan Prešiček in Matej Tašner Vatovec v prvem televizijskem soočenju o noveli zakona o RTV Slovenija.

 Novela zakona o RTV Slovenija umika vpliv politike na delovanje RTV Slovenija. To je ključen cilj novele zakona o RTV.

 Tamara Vonta, Gibanje Svoboda: »ZA neodvisno RTV, ZA avtonomno RTV, ZA polete v Planici, ZA Radovednega Tačka, ZA Živ žav, za vse oddaje, ki jih javni servis ima. ZA RTV. Če ne bo ZA, javnega RTV ne bo več.«

Matej Tašner Vatovec, Levica: »Glasovati ZA zakon pomeni, da bo RTV za vse gledalce, poslušalce in bralce, ne samo za eno politično stranko.«

Dejan Prešiček, SD: »Državljanke in državljani so se znali odločiti na parlamentarnih volitvah 24. aprila in znali se bodo odločiti tudi na referendumih 27. novembra ter glasovali ZA. Kar je SDS naredila javnim RTV-servisom, je nedopustno. Zagotoviti moramo, da RTV ostane javen.«

Politika je v času Janševe vlade z zlorabo obstoječega zakona in z nastavljanjem svojih programskih svetnikov RTV popolnoma prevzela, posledice pa so: ukinjanje nekaterih oddaj s tradicijo – med njimi je tudi oddaja Studio City, ki je bila kritična do vseh, levih in desnih – cenzuriranje določenih novinarjev, njihov umik iz programskega časa in s seznama voditeljev oddaj, vodstvo pa medtem najema in zaposluje ljudi, ki so prej delali v medijih v orbiti SDS. Novinarji stavkajo, gledanost pada, RTV ima finančne težave. »Če je kdaj priložnost in odgovornost neke dobre, pametne politike, da depolitizira institucijo, ki je tako ključnega pomena, ki mora služiti vsem državljankam in državljanom, ne samo eni politični stranki, je to zdaj,« je nujnost ukrepanja pojasnil Matej T. Vatovec.

 »Programski svet RTV ima danes – po obstoječi zakonodaji – 29 članov, od tega jih 21 imenuje politika. Ste si kdaj pogledali seznam, kdo je bil izbran? To je čista politična izbira. Mi se z novim zakonom temu odpovedujemo. Poleg programskega sveta, ki bo zdaj štel 17 članov in bodo izbrani brez kakršnegakoli vmešavanja državnega zbora. In nasprotniki zakona nam očitajo politizacijo?« je rešitev, ki jo prinaša novela zakona predstavila Tamara Vonta.

»Javni RTV-servis, ne strankarski, kot si nekateri to želijo, je ustanovila Republika Slovenija, zato je vlada dolžna zagotoviti, da bomo čez nekaj let še vedno imeli javni RTV. Sprašujem se, zakaj je nasprotnike tako strah, da politika ne bi več imela vpliva na to hišo. Zakaj tak strah, da politiki ne bi mogli več odločati, kdo bo v programskem svetu RTV?« pa je nasprotnike zakona povprašal Dejan Prešiček.

Kakšen je cilj nasprotnikov zakona, je namesto njih razkrila Tamara Vonta: »Drugi človek uredništva informativnega programa TV Slovenija je nekdanja piarovka stranke SDS, pa vi se norčujete iz nas. In to je treba ljudem povedati. Povejte mi, katero podjetje na svetu ne bi zamenjala vodstva, če bi se dogajalo to, kar se dogaja na RTV. Pol leta imamo stavko, najboljši kadri odhajajo, priča smo trivializaciji programa.«

RTV Slovenija naš največji kulturni hram, naše največje nacionalno kulturno bogastvo, zgodovina naroda. Trenutno se sicer pogovarjamo samo o političnem prevzemu informativnega programa, a ta je le prvi v nizu. Sledili bodo vsi drugi programi in vsi drugi prebežniki iz strankarskih medijev. Smo na scenariju Nove RTV, zato tega ne smemo dopustiti.

Celotno soočenje si lahko ogledate tukaj.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo