Minister za finance Klemen Boštjančič v intervjuju za Mladino o vladnih reformah, prioritetah, dosedanjih dosežkih in o tem, kako naprej.  

Minister za finance Klemen Boštjančič v intervjuju za Mladino o vladnih reformah, prioritetah, dosedanjih dosežkih in o tem, kako naprej.  

»Mednarodne analize kažejo, da je Slovenija ena od držav, ki je najbolj pomagala in gospodarstvu in gospodinjstvom pri spopadanju z draginjo. Tudi naš odziv na poplave je bil zgodovinsko hiter – nobena prejšnja vlada ni tako hitro ukrepala kot mi,« je v intervjuju za Mladino poudaril minister za finance Klemen Boštjančič. 

»Navadno slišim kritike, češ, te in te reforme ste obljubili, kaj lahko pokažete? Tem kritikom bi postavil protivprašanje: katera prejšnja vlada pa je na vseh teh področjih, na katerih delamo, sploh izpeljala kakšno reformo? Ali jo sploh začela? Zdravstvo, pokojninski sistem, sistem plač v javnem sektorju, davki – katero vlado imate pri tem za vzor? Veliko je vpitja glede naših ukrepov, a to vpitje je posledica dejstva, da mi delamo in da smo v reforme zares zagrizli. In kot sem povedal na začetku – najbolj kritični in glasni so tisti, ki si sprememb ne želijo,« dodaja minister.  

Zdravje, mladi in znanje – ključ do uspešne družbe

»Znižanje strukturnega primanjkljaja in stabilizacija javnih financ. Kot minister za finance namenjam zelo veliko pozornost tudi položaju Slovenije na mednarodnih kapitalskih trgih. Še vedno imamo zelo velik ugled pri mednarodnih investitorjih, pri katerih se zelo ugodno zadolžujemo, ugodneje kot druge srednje- in vzhodnoevropske države, kar je posledica zelo dobrega dela ministrstva za finance oziroma naše zakladnice,« je najpomembnejša področja in prioritete naštel minister Boštjančič.  

To, čemu v družbi namenimo več in čemu manj denarja, je sicer posledica širšega družbenega konsenza in ne nujno nekaj, o čemer bi se ministrstvo za finance vsebinsko opredeljevalo. V Gibanju Svoboda in tudi v vladi smo si na primer »postavili tri prednostne naloge, ki jih želimo opraviti. Tudi z višjimi sredstvi. To so zdravje, mladi in znanje. Vse omenjeno vidim tudi kot prvi pogoj prihodnjega razvoja družbe, da bomo lahko ustvarjali višje dohodke in ne nazadnje financirali vse potrebe družbe,« razlaga minister.  

Celoten intervju si lahko preberete v najnovejši tiskani izdaji tednika Mladina ali na spletu.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo