»Pokojninsko reformo moramo pripraviti v dialogu s socialnimi partnerji, v medgeneracijskem dialogu. Menim, da bo pokojninska reforma skupek različnih ukrepov, ki bodo vzpostavili dolgoročno ...

Poslanec Svobode Dean Premik v oddaji Na tretjem o reformi, ki bo zagotovila dostojne pokojnine.

»Pokojninsko reformo moramo pripraviti v dialogu s socialnimi partnerji, v medgeneracijskem dialogu. Menim, da bo pokojninska reforma skupek različnih ukrepov, ki bodo vzpostavili dolgoročno vzdržen, pregleden in pravičen pokojninski sistem,« je na vprašanje, ali bo pokojninska reforma prinesla tudi višjo upokojitveno starost, pojasnil poslanec Svobode Dean Premik. Opozoril je, da je to le eden od možnih ukrepov, zagotovo pa ne edini. Do pravih rešitev, ki bodo sprejemljive za vse, bomo prišli z dialogom, pravi. Prav tako je spomnil na primera Francije, kjer je pokojninska reforma povzročila veliko nezadovoljstva in celo proteste, ter na drugi strani Španije, kjer je bila reforma sprejeta v dialogu in brez pretresov.

»Še bolj bistveno pa je, da uredimo mehak prehod v upokojitev,« je poudaril in opozoril tudi na pomen aktivnosti in socialne vključenosti starejših. Pokojninski sistem ni pod pritiskom samo v Sloveniji, ampak se to zaradi demografskih trendov dogaja praktično povsod po Evropi. Prepričani smo, da se tega ne da urediti z nekim politično ustanovljenim organom, ki naj bi skrbel za rodnost, kar je prejšnja vlada storila z vzpostavitvijo urada za demografijo, ampak se je tega treba lotiti drugače, bolj celovito. »Pomembno je, da poskrbimo za podstat – zakaj bi se mladi odločali za družine,« je dejal in na tem področju je vlada dr. Roberta Goloba že naredila pomembne korake – vzpostavila je dve pomembni ministrstvi, eno se bo prednostno ukvarjalo z znanostjo in inovacijami, ki so pogoj za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in s tem višje plače, drugo pa z gradnjo stanovanj. Prav tako je ena izmed prioritet te vlade vzpostavitev davčne reforme, ki bo pravična in ne bo spodbujala davčne optimizacije, zaradi česar so zdaj nižja tudi vplačila v pokojninsko blagajno.

»Cilj pokojninske reforme je, da je zajamčena pokojnina za polno delovno dobo čim višja, da omogoča dostojno življenje upokojencev, treba pa je poskrbeti tudi za druge kategorije – invalidske pokojnine, vdovske pokojnine, kjer je med njihovimi prejemniki veliko socialnih stisk,« je povzel, na kaj bomo pri pripravi pokojninske reforme še posebej pozorni.

»Ta vlada je za upokojence že veliko naredila. Najranljivejše skupine, med njimi je tudi del starejše populacije, so dobile energetski dodatek, omejili smo zvišanje oskrbnin v domovih za starejše, za 4,5 % smo predčasno uskladili pokojnine, saj so upokojenci to zvišanje v času energetske draginje zaradi začetka ogrevalne sezone potrebovali že prej. Letos so se pokojnine redno uskladile za 5,2 %, kar je največ v zadnjih 15 letih,« je z naštetimi konkretnimi ukrepi zavrnil očitke, da je koalicija upokojence in njihove težave prezrla. Tudi koalicijska obljuba, da bo najnižja pokojnina za polno delovno dobo 700 evrov, bo letos izpolnjena.

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo