Evropska poslanka Svobode in nosilka strankine liste za evropske volitve Irena Joveva v oddaji Svet na Kanalu A.

»Slovenija s tem dejanjem v bistvu rešuje čast Evropske unije. Pa ne samo Slovenija, tudi še nekaj drugih držav članic je sprevidelo, da preprosto ne moremo in ne smemo mirno gledati in spremljati razpada človečnosti, ki se dogaja,« je evropska poslanka Svobode in nosilka strankine liste za evropske volitve Irena Joveva pojasnila odločitev vlade, da začne postopke za priznanje Palestine. Prepričana je, da gre za dejanje, ki bi ga morala storiti vsa politika, ne le evropska, temveč tudi svetovna. »Sama v Evropskem parlamentu ne šele od 7. oktobra 2023, ampak od začetka svojega mandata opozarjam na kratenje človekovih pravic, na okupacijo, ki se dogaja predvsem v Gazi oziroma v Palestini,« je dodala.

Slovenija s tem dejanjem v bistvu rešuje čast Evropske unije.

»Dejstvo je, da potrebujemo stabilen vir energije in nuklearna energija je manj škodljiva od fosilnih goriv. Verjamem pa tudi, da si nihče od nas ne želi ponovitve zgodbe TEŠ6,« je komentirala potrebo po gradnji JEK2, ki je tudi po besedah predsednika vlade dr. Roberta Goloba strateški projekt, ki presega politične stranke, eno vlado in en mandat. To so štiri parlamentarne stranke dokazale tudi s skupnim oblikovanjem referendumskega vprašanja. »Vem, da je pred referendumom še ogromno vprašanj in ravno to si prizadevamo razčistiti. Tudi zato bo referendum šele jeseni. Prizadevamo si poiskati čim več odgovorov in verjamem, da bo do takrat že dovolj podatkov, da se bodo ljudje lahko informirano odločili.«

Dejstvo je, da potrebujemo stabilen vir energije in nuklearna energija je manj škodljiva od fosilnih goriv. Verjamem pa tudi, da si nihče od nas ne želi ponovitve zgodbe TEŠ6.

»Vsi ukrepi, ki jih sprejemamo v EU, od Zakona o ohranjanju narave do zelenega prehoda na splošno, so usmerjeni tudi v zaščito kmetov in posledično seveda prehrane, ki mora biti zdrava, kakovostna in varna. Vsi si želimo imeti takšno prehrano in vsi si želimo živeti v lepem okolju, lepšem svetu, če želite. Nihče ni proti kmetom. Vse, kar počnemo, počnemo tudi zaradi njih,« je odgovorila na vprašanje o tem, kako bi sama pomirila evropske in predvsem tudi slovenske kmete. Opozorila pa je tudi, da jih sama »zagotovo ne bi ustrahovala in ne bi manipulirala z njimi, kot to počne del politike.«

Zagotovo ne bi ustrahovala in ne bi manipulirala z njimi, kot to počne del politike.

Ekipa Svobode ima veliko za pokazati tako na nacionalni kot tudi na evropski ravni, je poudarila in spomnila, da o tem konec koncev govorijo tudi njena dejanja v Evropskem parlamentu, kjer je sodelovala pri kopici pomembne zakonodaje: »Svoboda je glas razuma, glas zmernosti in glas fokusa na miru, varnosti, človekovih pravicah, demokraciji in več pristojnostmi, predvsem na področju zdravstva in sociale. To moramo storiti in mi bomo to tudi počeli.«

Svoboda je glas razuma, glas zmernosti in glas fokusa na miru, varnosti, človekovih pravicah, demokraciji in več pristojnostmi, predvsem na področju zdravstva in sociale. To moramo storiti in mi bomo to tudi počeli.

Evropska unija ima namreč glede na Pogodbo o delovanju Evropske unije na področju zdravstvenih in socialnih politik omejene pristojnosti, v sklopu katerih lahko državam članicam le svetuje in jih usmerja. Glede na vedno večje potrebe usklajevanja zdravstvenih in socialnih politik med državami članicami, ki jih usmerjajo številne krize, kot je bila pandemija in kot je še vedno obstoječa kriza “višanja življenjskih stroškov” (cost of living crisis), bi Evropska unija potrebovala razširjene pristojnosti, ki bi vsem prebivalkam in prebivalcem zagotovile lažje in učinkovitejše soočanje z razmerami, tako v normalnih razmerah kot v času kriz. Težnja po večjem usklajevanju sledi tudi zaključkom konference o prihodnosti Evrope, ki so izpostavili nujnost zagotavljanja zdravstvene in socialne zaščite na ravni unije ter zagotavljanje pripravljenost za odzive in preprečevanje groženj v prihodnje.

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo