Minister za obrambo Marjan Šarec v oddaji Tarča o solidarnostni soboti, pomoči ljudem po poplavah.

Minister za obrambo Marjan Šarec v oddaji Tarča o solidarnostni soboti, pomoči ljudem po poplavah in o tem, ali bo vladi kljub poplavam uspelo speljati nekatere ključne reforme.  

Državljani so  konkretne ukrepe potrebovali čim prej

»Pripravljeni moramo biti tudi na scenarij, da je škode toliko, kot so tiste najvišje ocene. Ko bomo vedeli končni znesek, ne bo odveč imeti na voljo več denarja,« je bil jasen minister za obrambo Marjan Šarec, gost včerajšnje oddaje Tarča. Čeprav končne ocene škode še niso znane, je po ministrovem prepričanju ključno, da ukrepi pridejo čim prej

Solidarnostni prispevek oziroma delovne sobote so eden izmed načinov, kako lahko k obnovi prispeva vsak izmed nas: »Ko je predsednik vlade prvič napovedal solidarnostni ponedeljek, da bo to dan solidarnosti, da bodo ljudje prosti, da bodo lahko pomagali svojim oziroma tistim, ki so poplavljeni, so gospodarstvo in nekatere stranke rekli, da to ni dobro, rajši bi delali za to, raje bi naredili kakšno soboto,« je spomnil minister. 

Z interventnim zakonom, sprejetim brez glasu proti pred nekaj več kot tednom dni v državnem zboru, se uvaja prav to rešitev: solidarnostni prispevek, ki se bo stekal v sklad za obnovo Slovenije, kateremu alternativa je solidarnostna sobota, kjer bo v soglasju zaposlenih in delodajalcev mogoče prispevek nadomestiti z delom in dobiček tega dne nameniti v sklad za obnovo. 

Tudi ministrstva bodo solidarna in bodo pobrskala po svojih proračunih

»Ministrstvo za obrambo oziroma Slovenska vojska bo v naslednjih letih v sklad namenila 215 milijonov evrov. Slovenska vojska ne samo, da je delala na terenu, da je dala vse od sebe, ampak ve, da je potrebno biti zdaj solidaren,« navaja minister Marjan Šarec.

To sledi kljub zavezam zveze NATO ter sprejeti resoluciji v državnem zboru in SOPR, ki ministrstvu namenja več denarja: »Rast izdatkov se bo upočasnila. Kot sem povedal, bo 215 milijonov  manj v naslednjih letih, ker vemo, da so poplave pač višja sila in sedaj moramo usmeriti vse napore v to, da napolnimo sklad za obnovo,« pojasnjuje minister. 

Prepričan je, da bodo o možnih prilagoditvah in preusmeritvah sredstev razmislili tudi na drugih ministrstvih, mnoga izmed njih so solidarnostne ukrepe že napovedala. Brez velikih finančnih vložkov obnova ne bo celostna in zares učinkovita: »Recimo, če govorimo o vodotokih, mi nismo bili v preteklih letih sposobni spraviti skupaj toliko denarja, da bi vodotoke očistili. Če se te obnove ne bomo lotili celostno in tako, da bomo izšli iz tega boljši, potem ne bo nič« 

Nobena reforma ni ustavljena

»Po mojem vedenju ni nobena reforma ustavljena. Tudi nisem slišal predsednika vlade, da bi to rekel. Zadeve tečejo naprej. Od poplav je šele en mesec in morate razumeti, da smo se zdaj vsi ukvarjali s poplavami, kar je normalno. Najprej je bila intervencija, potem je bilo treba pripraviti interventni zakon in do novega leta bo treba pripraviti še sanacijski zakon. To terja napor vseh resorjev in zagotovo smo vsi vpeti v to delo. Nihče in nikjer pa ni rekel, da so se reforme kar ustavile. Tudi predsednik vlade je samo rekel, da smo v tem hipu še vedno v obdobju, ko ljudje trepetajo pred jesenskim dežjem in zdaj je pač prioriteta očistiti struge vodotokov,« je jasen minister Marjan Šarec.  

Kljub težkemu obdobju, ki je pred nami, zdravstvena reforma ostaja ena od glavnih prioritet vlade in Gibanja Svoboda. Gre sicer za celovito reformo, ki bo terjala nekoliko več časa, a se ji nikakor ne odpovedujemo. Enako velja za reformo plačnega sistema v javnem sektorju in še reforme na nekaterih ostalih področjih, ki jih je nujno potrebno narediti za dobro državljank in državljanov Slovenije.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo