»Ne želimo ukiniti pogoja znanja našega jezika, slovenščine. Želimo pa, da vsi tujci, ki so pri nas, obvladajo slovenski jezik na vstopni ravni,« je poudarila Janja Sluga. Novela zakona o tujcih ...

Poslanka Svobode v oddaji 24ur zvečer o noveli zakona o tujcih.

»Ne želimo ukiniti pogoja znanja našega jezika, slovenščine. Želimo pa, da vsi tujci, ki so pri nas, obvladajo slovenski jezik na vstopni ravni,« je poudarila Janja Sluga. Novela zakona o tujcih uvaja tudi integracijsko strategijo, ki je Slovenija še nima, čeprav je to v drugih evropskih državah običajna praksa. »To pomeni, da si ne bomo sproti zmišljevali, kaj je treba narediti in kaj ne, temveč bo država s strategijo načrtno pristopala k integraciji tujcev,« je pojasnila poslanka. »S strategijo bomo začrtali, na kakšen način bomo tujce sprejemali, kako jih bomo integrirali in kako bomo odgovarjali na njihove različne potrebe,« je še dodala poslanka.

Slovenija potrebuje tujce, saj »gospodarstvo ves čas kliče po delovni sili, ne samo v Sloveniji, temveč v vseh evropskih državah«, je bila jasna Sluga. Izračuni namreč kažejo, da nam na letnem nivoju primanjkuje 5000 ljudi, ki bi se vključili v aktivno delo v Sloveniji in ta problem moramo začeti naslavljati. »Poslušamo očitke našega gospodarstva, da je prepočasno vključevanje tujcev v aktivno delo cokla razvoja našega gospodarstva,« je opozorila. Z novelo zakona o tujcih skušamo pohitriti postopke za pridobitev dovoljenj, ki pogosto trajajo predolgo, in zmanjšati birokracijo.

Poslanka je prepričana, da je za obstoj slovenskega jezika najbolj pomembno, da ga obvladamo prav Slovenci: »Obstoj slovenščine ni odvisen od tega, ali jo govorijo tujci, ki pridejo k nam, odvisen je od tega, kako slovenščino obvladamo mi in kako imamo svoj jezik radi mi

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo