Evropska poslanka Svobode Irena Joveva v soočenju na N1.

Evropska poslanka Svobode Irena Joveva v soočenju na N1.

‘‘Brez dvomov lahko povem, da je bil ta dogodek šov, namenjen predvsem volilni bazi stranke SDS. Šlo je za nek vzporedni svet s sprenevedanji, manipuliranimi, izkrivljenimi dejstvi. Kvečjemu je vse pretresla bizarnost dogodka,” je konferenco o medijski svobodi, ki jo je v Bruslju organizirala evroposlanka SDS, opisala evropska poslanka Svobode Irena Joveva.

Poudarila je, da na dogodku poslanke Tomc niso govorili o tem, da slovensko ustavno sodišče še ni vsebinsko odločilo o spremembi zakona o RTV, omenili pa niso niti vseh protestov, stavke zaposlenih na javni radioteleviziji, niti tega, kar se jim dogaja – vse od mobinga, odstavljanj in nastavljanj političnih kadrov. Dodala je, da pri tem ne gre zgolj za bizarno, ampak predvsem za žalostno zgodbo. Joveva je omenila, da je Evropski parlament končno začel z izboljševanjem predloga besedila za Evropski akt o svobodi medijev, pri katerem sama deluje kot poročevalka v imenu politične skupine Renew Europe. 

‘‘Ne želim relativizirati resničnih težav, saj si vsi lahko ogledajo razpravo in po ogledu lahko ponovim, da je bila ta bizarna. Na njej je bilo povedanih ogromno izkrivljenih zadev, a prisotni kljub temu zelo dobro vedo, kakšno je stanje v Sloveniji in da je aktualna vlada dr. Roberta Goloba začela reševati stvari, ki so se zgodile pod prejšnjo vlado. Lahko omenim finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije, kar je bil tudi del, ki je navdahnil ta akt, to ve tudi Evropska komisija,” je opozorila.

Joveva je omenila poročilo Freedom House, ki omenja izboljšanje vladavine prava in demokratičnosti Slovenije po nastopu vlade dr. Roberta Goloba, čemur pritrjuje tudi poročilo VD inštituta. Spomnila je še na poročilo Sveta Evrope o medijski svobodi, ki izpostavlja prekinitev brutalnih napadov na STA in še vedno politično nastavljeno vodstvo RTV, ki ruši javno radiotelevizijo in ogroža pravico državljanov do obveščenosti s pravimi, neodvisnimi in kredibilnimi informacijami. To poročilo pozdravlja spremembo zakona o RTV, ki izloča politiko iz organov upravljanja, kar je bilo z veliko večino potrjeno tudi na referendumu.

‘‘Ne želim govoriti o levih in desnih medijih, sploh si pa ne želim, da se uporablja narativ, da lahko zasebni mediji poročajo, o čemerkoli želijo. Mediji morajo biti neodvisni in to jim moramo mi omogočiti. Ne levi ali desni, mediji morajo biti neodvisni. Vas pa boli predvsem to, da so vam ljudje na prejšnjih volitvah in na izsiljenih referendumih pokazali, da so preprosto sprevideli vaše spletke in ukane – in da si tega ne želijo več,” je Joveva ob koncu soočenja sporočila poslanski kolegici iz vrst SDS.

Celotno soočenje si lahko ogledate spodaj.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo