Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v intervjuju za Bloomberg Adria.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v intervjuju za Bloomberg Adria.

»Prenova plačnega sistema v javnem sektorju je zahtevna naloga, saj gre za podporni sistem vsem ostalim, tudi organizacijskim spremembam, ki nas čakajo v naslednjih letih. Mislim, da smo kot družba prišli do točke, ko se bomo morali odločiti, kam želimo javni sektor zapeljati v naslednjih desetih, petnajstih letih. Kaj je tisto, kar od javnega sektorja pričakujemo, kaj naj bi kot javni servis zagotavljal tako podjetjem kot tudi državljanom. Mislim, da je to tista temeljna naloga, ki ni samo moja, ampak celotne vlade.

Plačni sistem mora odražati namen samega javnega sektorja. Če želimo postati privlačen delodajalec, se moramo vprašati, kaj takšen delodajalec sploh je. Če želimo privabljati mlade, moramo vedeti, kaj je tisto, kar jih privablja. Plačna politika je zagotovo ena od politik, ki naslavlja ta vprašanja, še zdaleč pa ni edina. Plače niso edini razlog, zaradi katerega se bodo mladi odločali za delo v javnem sektorju.

Verjamemo, da je variabilni del plačila pomemben, ker s tem lahko zagotovimo, da bomo na eni strani nagradili odlično delo, na drugi strani pa aktivirali tiste zaposlene, ki ne dajejo svojega maksimuma. Jaz sem prepričana, da ljudje v osnovi stremimo k temu, da bi dobro delali in bili za to tudi prepoznani. Zato potrebuješ neke mehanizme. Ugotavljamo, da je bil sistem pred leti nagrajevanja vzpostavljen, tako da je naslavljal anomalije, ki so bili v tistem trenutku aktualne, najbolj problematične. Govorimo torej o nepreglednosti porabe sredstev, o javnofinančni nepredvidljivosti, zato je sistem razmeroma rigiden.

Dialog bom peljala v partnerskem duhu, ker nenazadnje skupaj moramo priti do nekih zaključkov, ki jih bosta obe strani vzeli za svoje. To je namreč edina garancija za uspeh. V zakon lahko zapišete, kar želite, ampak na koncu dneva bodo zakon izvajali ljudje. In če jim tega zakona ne znamo približati, če jim plačnega sistema ne bomo znali ustrezno predstaviti, potem smo obsojeni na neuspeh.«

Celoten intervju lahko preberete tukaj.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo