Urška Klakočar Zupančič

predsednica Državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda

Urška Klakočar Zupančič

Podpredsednica Gibanja Svoboda

Mag. Urška Klakočar Zupančič je bila rojena 19. junija 1977 v Trbovljah. Doma je iz Sevnice, s sinovoma pa že več let prebiva v Ljubljani.
 
V gimnazijskih letih je nekaj časa živela v mističnem mestecu Glastonbury v Veliki Britaniji, kar je zaznamovalo njeno nadaljnje življenje. Leta 1996 je bila zlata maturantka, študij pa je nadaljevala na Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot absolventka je v letu 2001 stažirala na sedežu Organizacije Združenih narodov v New Yorku. Diplomirala je iz prava mednarodnih organizacij in mednarodnih ekonomskih odnosov. Leta 2005 je naredila pravniški državni izpit in se kot višja pravosodna svetovalka zaposlila v Uradu predsednika Vrhovnega sodišča RS. Njeno glavno področje zanimanja je postala pravna zgodovina, iz česar je leta 2011 magistrirala, odločila pa se je tudi za doktorat. Od konca leta 2008 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani.
 
V javnosti je postala znana potem, ko je v letu 2020 izrazila svoje nestrinjanje z aktualno vladno politiko, njenim vplivom na sodniško neodvisnost in prekomerno uporabo represije s strani izvršilne veje oblasti. Zapustila je sodniške vrste in se zaposlila v lastnem podjetju, kjer se ukvarja s pravnim in poslovnim svetovanjem.

Zavzema se za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, za dosledno spoštovanje ustavnosti in zakonitosti (vladavine prava) ter za nujno podreditev nosilcev oblasti ljudstvu. 

Iščite po celotni spletni strani: