Urška Klakočar Zupančič

predsednica Državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda

Urška Klakočar Zupančič

Podpredsednica Gibanja Svoboda

Rodila sem se v Trbovljah, doma sem iz Sevnice, s sinovoma pa že več let prebivam v Ljubljani.

V gimnazijskih letih sem nekaj časa živela v mističnem mestecu Glastonbury v Veliki Britaniji, kar je zaznamovalo moje nadaljnje življenje. Leta 1996 sem bila zlata maturantka, študij pa sem nadaljevala na ljubljanski pravni fakulteti. Kot absolventka sem v letu 2001 stažirala na sedežu Organizacije Združenih narodov v New Yorku. Diplomirala sem iz prava mednarodnih organizacij in mednarodnih ekonomskih odnosov. Leta 2005 sem naredila pravniški državni izpit in se kot višja pravosodna svetovalka zaposlila v uradu predsednika vrhovnega sodišča. Moje glavno področje zanimanja je postala pravna zgodovina, iz česar sem leta 2011 magistrirala, odločila pa sem se tudi za doktorat. Konec leta 2008 sem postala sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani.

V javnosti sem postala znana potem, ko sem v letu 2020 izrazila svoje nestrinjanje z takratno vladno politiko, njenim vplivom na sodniško neodvisnost in prekomerno uporabo represije s strani izvršilne veje oblasti. Zapustila sem sodniške vrste in se zaposlila v lastnem podjetju, kjer sem se ukvarjala s pravnim in poslovnim svetovanjem.

Kot poslanka Gibanja Svoboda in predsednica državnega zbora – sem prva ženska na tej funkciji – se zavzemam za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, za dosledno spoštovanje ustavnosti in zakonitosti ter za nujno podreditev nosilcev oblasti ljudstvu. 

Iščite po celotni spletni strani: