dr. Milan Žvan

MilanZvan

dr. Milan Žvan je kandidat na volilnem okraju Velenje 2.

Sem doktorant ljubljanske Fakultete za šport, kjer sem preživel tudi več kot 40 let svoje kariere. Svoje dejavnosti lahko razdelim na tri področja: strokovno delo v smučanju, pedagoško-raziskovalno delo in organizacija. Najbolj prepoznavno je gotovo moje strokovno delo v alpskem smučanju, kjer sem aktivno dejaven že več kot štiri desetletja: najprej kot trener od klubskih in kasneje do vseh starostnih kategorij na državni ravni. V zadnjem obdobju jemoje delo tesno povezano z delovanjem v Združenju učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (ZUTS). Bil sem tudi vodja, še danes pa sem svetovalec, smučarske demonstratorske vrste (SLO ALPINE DEMO TEAM).

Na temo smučanja in smučarske industrije sem izdal tudi več strokovnih in znanstvenih publikacij, prispeval k izpopolnitvi modela testiranja smuči. Na tem področju je nastalo več ekspertiz in člankov, ki so védenje o značilnostih smuči približali tudi širšemu krogu zainteresiranih.

Kot pedagog in raziskovalec sem svoje raziskovalne in znanstvene ugotovitve posredoval na številnih pomembnih mednarodnih znanstvenih in strokovnih srečanjih in tako postal prvi predstavnik teoretičnega delovanja na področju alpskega smučanja. Na Fakulteti sem najprej sodeloval kot asistent za Sociologijo športa ter Teorijo in metodiko alpskega smučanja, kasneje pa kot učitelj na predmetu Teorija in metodika alpskega smučanja. Leta 1992 sem postal nosilec predmeta, ki ga kot redni profesor poučujem še danes. Na Fakulteti za šport sem bil 1997 do 2007 prodekan za pedagoško delo, od 2007 do 2019 pa dekan. Danes je Fakulteta za šport postavljena ob bok najbolj priznanim kadrovskim šolam v Evropi.

Dve mandatni obdobji sem bil predsednik ŠZUL (športne zveze Univerze v Ljubljani), ki je ponovno prebudila študentski šport na Univerzi in se po športnih rezultatih uvrstila na vrh evropskih Univerz. Istočasno sem opravljal še funkcijo predsednika SUŠZ (Slovenska Univerzitetna športna zveza – SUSA, 2013-2017). S tega položaja sem bil leta 2016 izvoljen v IO EUSA (Izvršni odbor Evropske Univerzitetne športne zveze), kjer delujem še danes. Za svoj prispevek na različnih področjih športa in drugega poklicnega dela sem prejel tudi številne nagrade, najpomembnejše pa so: Priznanje za življenjsko delo Smučarske zveze Slovenije – ZUTS (2016), Nagrada mesta Ljubljane (2018) in Bloudkova nagrada (2020).

Ne zamujajte, naročite se na e-novice

Sem in tja te bomo obveščali o pomembnejših dogodkih, akcijah in dosežkih. Nobenega smetenja, obljubimo!