Lena Grgurevič

LenaGrgurevic

volilni okraj Maribor 4

Rojena sem v čudovitem, meni najljubšem mestu, Mariboru. V meni se prepletajo geni močno narodno zavedne družine; praprapra deda Josipa Vošnjaka; none, tržaške Slovenke, pregnane od italijanskih fašistov; deda Nikole Grgurevića, znanega mariborskega čevljarja, idealista komunista, v čigar delavnici so šivali čevlje za Pohorski bataljon in ki je bil po izdaji deportiran v Dachau, kljub temu pa je po vojni, na željo ženinih staršev, mojega očeta leta 1947 poslal skozi mesto h krstu, s svečo v rokah;s tare mame, močno pobožne ženske, ki je trdila, da je božji človek tisti, ki živi po božjih naukih, pa četudi nikdar ne prestopi cerkvenega praga in ki je brez pomislekov pomagala partizanom, zato so ji gestapovci čez noč odpeljali vse štiri hčere; mojega dragega dedka Borisa Dernovška, kateremu so požgali rojstno hišo, mater in dve sestri pa deportirali, ko je ubežal Nemcem …

Živim srečno življenje, brez pomanjkanja, v prelepi domovini, priborjeni in ubranjeni skozi stoletja. Sem ekonomsko neodvisna. Iz dveh milijonov državljanov črpamo najboljše svetovne športnike, znanstvenike, kulturnike … Pa politika? Kaj spremljamo in trpimo od osamosvojitve naprej? Kdo vstopa v politiko, kakšen je nivo delovanja, politična kultura? V čigavi lasti so sedaj odlična, nekoč slovenska podjetja? Katere plebiscitarne cilje smo izpolnili?

Nikdar nisem bila članica nobene stranke, nikdar nisem želela biti politik. A menim, da je v ustroj pravne države ter temeljne pravice in svoboščine poseženo tako grobo in globoko, da je potrebna aktivacija vsakega posameznika, ki lahko doprinese k temu, da poskusimo presekati verigo, ki nas vleče vedno globlje in veže vedno bolj. Težava ni samo v naši državi, pač pa se soočamo z nepravičnim in nevzdržnim svetovnim sistemom. Časa za obračanje glave vstran, mižanje in molčanje, več ni.

Zavedam se, da bom zaradi politične aktivacije gotovo deležna marsikaterih obrekovanj, posmehovanj, zaničevanj, v to ne dvomim. A nič za to. Bom poskusila, se izpostavila in, v nasprotju z godrnjači iz fotelja, poskusila premakniti vsaj nekaj na bolje. Iz spoštovanja do naših prednikov, ki so žrtvovali največ, da smo obstali in v dobro naših zanamcev.

Ne zamujajte, naročite se na e-novice

Sem in tja te bomo obveščali o pomembnejših dogodkih, akcijah in dosežkih. Nobenega smetenja, obljubimo!