Danijel Bešič Loredan

Danijel Bešič Loredan - MZ-min

Danijel Bešič Loredan je minister za zdravje.

Danijel Bešič Loredan, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, se je rodil 18. maja 1973 v Kopru. Osnovno šolo je zaključil v Izoli, gimnazijo v Kopru, leta 1999 pa je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Leta 2001 se je kot specializant ortopedske kirurgije zaposlil v Ortopedski bolnišnici, v letu 2006 je opravil specialistični izpit s pohvalo. Po izpitu je kot specialist nadaljeval delo v OB Valdoltra, kjer se je usmeril v operacije na spodnjih okončinah. Več let se je dodatno izobraževal in izpopolnjeval na področju kirurgije gležnja in stopala. Večino izobraževanja s tega področja je opravil v Švici.

Leta 2013 je s skupino zdravnikov ustanovil in vodil Iniciativo zdravnikov, ki je začela z razkrivanjem delovanja slovenskega zdravstvenega sistema, za kar si je istega leta tudi prislužil  naziv osebnost Primorske. Ob koncu leta 2013 je zaključil delo v OB Valdoltra, od septembra 2013 do konca leta 2015 je svoje delo opravljal v Švici – leta 2014 kot specialist za področje kirurgije gležnja in stopala v Berit Klinik v Teufnu. V letu 2015 je bil kot ortopedski zdravnik zaposlen v bolnišnici Spittal Heiden. Od leta 2016 do leta 2021 je bil zaposlen v Splošni bolnišnici Šempeter pri Gorici, od 1. septembra 2018 do 1. septembra 2019 je bil predstojnik celotne kirurgije v bolnišnici, od leta 2020 pa predstojnik ortopedskega oddelka. Pred izvolitvijo za ministra je bil zaposlen na Kirurgiji Bitenc in v Medicinskem centru Šalara v Kopru.

Ob vsem naštetem ima tudi izkušnje pri medicinski humanitarni organizaciji »Zdravniki brez meja (MSF)«. Leta 2010 je kot kirurg opravil pettedensko misijo v Nigeriji.

Kot zdravnik iz zdravstvenega sistema je skozi svoje aktivnosti v celoti spoznal njegovo delovanje. Z ekipo različnih strokovnjakov je že leta 2013 predlagal mnoge uporabne rešitve za boljše delovanje zdravstvenega sistema. Od začetka delovanja Iniciative slovenskih zdravnikov je ves čas spremljal težave v zdravstvu, nanje opozarjal in ponujal rešitve. Zato je tudi v Gibanju Svoboda vodil skupino ljudi, ki je sestavila in zapisala program za zdravstvo.

Zdravstveni sistem si želi urediti tako, da bo resnično dostopen za vse, ki zdravljenje potrebujejo. Verjame, da mora država zagotoviti pravično, socialno naravnano in dostopno javno zdravstvo.

 

Ne zamujajte, naročite se na e-novice

Sem in tja te bomo obveščali o pomembnejših dogodkih, akcijah in dosežkih. Nobenega smetenja, obljubimo!