Osebni zapis

Zgodovinski premik
Author picture

Marjan Šarec

Author picture

Marjan Šarec

23.04.2023

Lani, ko je divjal požar na Krasu, smo obljubili, da bomo izboljšali protipožarno učinkovitost z nakupom namenskih letal za gašenje. Doslej smo namreč gašenje iz zraka izvajali večinoma s helikopterji in enim vojaškim letalom, kar se tiče naše flote in pomočjo iz tujine.

Kmalu po lanskem požaru smo se lotili dela in pripravili vso potrebno dokumentacijo, da smo lahko (v dokaj rekordnem času) v ponedeljek podpisali pogodbo. Gre za španskega proizvajalca AIR TRACTOR EUROPE SL, ki nam bo dobavil 2 letali v letošnjem letu in 2 letali predvidoma v februarju naslednje leto. Letos dobimo dvosedežni letali, naslednje leto enosedežni. Skupna vrednost pogodbe znaša 23,2 mio evrov z DDV. Predvideno je 85% sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Ob medijskih objavah sem zasledil precej takšnih in drugačnih komentarjev, zato naj pojasnim nekaj stvari. Letala, ki nosijo nekaj čez 3000 litrov vode, so najbolj učinkovita ob začetnem požaru. Torej je izjemnega pomena, da je ob danem alarmu odzivni čas kar najkrajši. Letalo bo možno polniti na vodi (morje, jezero), ali pa na tleh, pri čemer se polnilni časi ne razlikujejo bistveno. Tako kažejo izkušnje iz drugih držav. Za gašenje v našem naravnem okolju je tudi boljše, da gasimo s sladko vodo, saj slana voda uničuje rastlinje in povzroča tudi druge težave.

Naj povem tudi, da sistem postavljamo popolnoma na novo, saj tovrstne flote letal še nismo imeli. Zato bomo imeli precej dela tudi z vzpostavitvijo celotne strukture, od pilotov do hangarjev in ne nazadnje baz, iz katerih bodo letala vzletala. Ni pa odveč poudariti pomen sistema vzdrževanja, saj brez tega letala ne morejo leteti. Podpis pogodbe nam sedaj omogoča, da lahko začnemo s temi postopki, vključno s izobraževanjem pilotov. Vojaški piloti ne bodo potrebovali veliko časa za prekvalifikacijo, saj gre le za dodatno licenco. Vse bo potekalo po programu proizvajalca letal. Pilotov bo v vsakem primeru dovolj, saj jih v začetni fazi lahko zagotovi tudi proizvajalec. Seveda pa bo potrebno letala pred izvajanjem nalog vpisati v državni register, kar zna terjati nekaj časa.

Če strnem, pred nami je še precej dela, da bodo letala plovna in na voljo spopadu z ognjem, a veliko korakov je bilo že storjenih. Gre pa za res zgodovinski premik v sistemu zaščite in reševanja in ko bo flota popolna, bomo res lahko čisto drugače izvajali gasilsko taktiko v naravnem okolju. Letala ne bodo v uporabi vsak dan in taka flota tudi ni poceni, a če v ključnih trenutkih odigra svojo vlogo, je vredna vsakega centa. Če k temu prištejemo še vojaško transportno letalo Spartan z 8000 litri vode in vrhunskimi vojaškimi piloti, potem smo res lahko bolj mirni v prihodnje.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: