Osebni zapis

Zavajanja in laži na stojnicah
06.09.2022

Z ogorčenjem spremljam dogajanje na stojnicah, kjer SDS zbira podpise za referendumske zahteve. Kakšno zavajanje! Kakšne laži!

Brezsramno namreč ljudem lažejo, da naj bi na referendumu – med drugim – odločali tudi o zvišanju RTV-prispevka.

Naj bom jasna. Novela zakona o RTV Slovenija, ki smo jo pripravili, nikakor in v nobenem členu ne govori o RTV-prispevku. Govori pa o depolitizaciji javnega RTV-servisa, o tem, da ga vrnemo javnosti in mu zagotovimo avtonomijo v največji možni meri. To je naš cilj. In to je hkrati tudi razlog, zakaj se SDS tako zelo boji uveljavitve novele zakona. To je razlog, zakaj SDS zlorablja referendum.

Ja, zlorablja ga. Pri tem referendumu (in tudi pri drugih dveh) SDS namreč ne gre za voljo ljudi, saj jim potem tudi ne bi lagali. Gre jim zgolj za uveljavljanje svojih ozkih strankarskih interesov.

Preprosto ne želijo sprejeti sporočila 24. aprila, ko so volivke in volivci – ob najvišji volilni udeležbi v dobrih dveh desetletjih – rekli ne politiki SDS in politiki Janeza Janše.

Politiki, s katero je treba prekiniti tudi na javni radioteleviziji, ki jo je SDS v zadnjih dveh letih dobesedno okupiral. Tja nameščajo svoje najbolj lojalne strankarske aparatčike. Tako so za direktorja televizije namestili človeka, ki je kot vodja vladne službe za komuniciranje v času zadnje Janševe vlade eno leto dobesedno hiral Slovensko tiskovno agencijo, pisal analize o novinarskem poročanju na javni radioteleviziji, to prakso pa zdaj nadaljuje kot direktor Televizije Slovenija. Pritiska na novinarsko in uredniško politiko z enim samim ciljem – prikrojiti informacije po meri SDS. Če jim to ne bo uspelo, pa bodo javni RTV-servis preprosto uničili. Tega ne smemo dovoliti. Nobeni politiki in nobeni politični stranki. Zato je uveljavitev novele zakona o RTV tako pomembna.

Tako kot tudi uveljavitev drugih dveh novel zakonov – o dolgotrajni oskrbi in vladi. Čas je, da po treh desetletjih neučinkovitega spopadanja z najbolj perečimi izzivi naše družbe vzpostavimo novo organizacijo vlade, ki se bo učinkovito spopadla s podnebnimi spremembami, ki bo našla prave rešitve na področju stanovanjske problematike in poskrbela za razvojni preboj. Čas je tudi za učinkovito dolgotrajno oskrbo po meri ljudi, ne za dolgotrajno oskrbo, ki obstaja zgolj na papirju, ki je zgolj okvir brez slike. Ob urejanju prepotrebnega področja dolgotrajne oskrbe, ki je bilo v Sloveniji vrsto let zanemarjeno, ki so se ga v prejšnji vladi populistično lotili tik pred koncem mandata, pa je treba opozoriti tudi na dejstvo, da se bodo prav zaradi referenduma, ki ga SDS želi o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, zvišale oskrbnine v domovih za starejše. Bodo kolegi v SDS, ki so jih polna usta svojih presežkov, upali prevzeti odgovornost za podražitve oskrbnin, ki jih z odlaganjem uveljavitve novele zakona o dolgotrajni oskrbi povzročajo? Seveda ne. Tega poguma ne premorejo. Še naprej bodo zavajali,  manipulirali in lagali. O vseh treh zakonih, ki so jih poslali na referendumsko pot. In to zgolj in samo zaradi njihovega golega pohlepa po moči in oblasti.

V Gibanju Svoboda bomo v prihodnjih mesecih v borbi zoper zavajanja in laži SDS, ki jih bo – o tem sem prepričana – veliko, zelo aktivni. In verjamem, da bodo državljanke in državljani, volivke in volivci tudi tokrat odločili tako, kot so na referendumu o vodah lanskega julija in na parlamentarnih volitvah aprila letos. V dobro ljudi, v dobro države in v dobro demokracije.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: