Osebni zapis

Zame je Slovenska vojska sveta stvar
Author picture

Marjan Šarec

Author picture

Marjan Šarec

21.10.2023

Včeraj je farizejska stranka NSi spet skočila na prvo žogo in me povabila na Komisijo za nadzor javnih financ (kjer je mimogrede edina opozicijska stranka in ima večino), da bi mi očitali, kako je s predvidenim projektom oddaje o življenju vojaka vse narobe. Ker njih samo skrbi za javne finance in niti pod razno nimajo drugih ciljev. Napadli so spet s svojim cenenim populizmom, tako kot smo že navajeni.

Ljudje pač reagiramo tako, kot preberemo v medijih. Če rečejo, da je nekaj dobro, bomo tudi ljudje rekli enako, v nasprotnem primeru bomo neko stvar skritizirali do konca. Seveda ima lahko vsak svoje mnenje in prav je, da ga ima. Vendar je pa malo za lase privlečeno, ko mi farizejska stranka razlaga, da so bile poplave. Če kdo ve, da so bile, vem to sam, ve Slovenska vojska.

Pa veste, mene so v življenju doslej pri vsaki stvari ustavljali in spraševali, ali je tega in onega treba. Celo življenje je tako. Ne boste verjeli, da so me tudi lani, ko je bil požar na Krasu in letos v ujmah in poplavah nekateri prepričevali, da naj ne hodim na teren, ker »vse laufa«. Pa ni bilo vedno tako. Če bi vedno poslušal ljudi, ki na prvo žogo skočijo in rečejo, da je nekaj slabo in se ne splača in podobno, ne bi prišel nikamor. No, pa iskreno povedano, tudi vojske ne bi bilo tako hitro in v takem obsegu na terenu, kar danes vsi tako hvalijo, razen tistih seveda, ki so bili proti temu. Rečeno mi je bilo »ni treba, zmoremo« itd.

Tudi ko smo delali dan Slovenske vojske v Stožicah, so bili mnogi pomisleki. Pa je bila lepa, obiskana in gledana prireditev, da o uspehu koncerta v izvedbi Orkestra slovenske vojske niti ne govorim. Tudi vojaki, ki so bili tam nagrajeni, so priznanja prejeli pred širno Slovenijo, ne pa v neki vojašnici in po možnosti na dežju, kot je bil v preteklosti nemalokrat primer. Pa prireditev ni bila zastonj, da se razumemo. Kaj pa je danes zastonj? Nič. Še solidarnost po poplavah je hitro ugasnila in se je že začel prepir.

Zato me lahko v komentarjih popljuvate do konca in mi pišete vse sorte, vendar sem prepričan, da promocijo potrebujemo. Tudi v drugih državah je tako. V preteklosti smo milijone zmetali za neke kampanje o SV, a so šle vse mimo nas. Za kampanjo Ponosni nase, na primer je šlo milijon evrov, a ne vem koliko ljudi je videlo tiste spote in plakate. A takrat ni nihče skakal v zrak.

Ta serija (če bo), bo gledana in vsak jo bo lahko ocenil. Če bi bila pa res tako slaba ideja, mi ljudje ne bi pisali na ZS in spraševali, kje se lahko prijavijo.

Ampak, kot sem rekel, v Sloveniji radi skačemo na prvo žogo. Samo to bom rekel, zame je Slovenska vojska sveta stvar in zato jo je treba prikazati v pravi luči in takšen je tudi namen promocije.

Ko bo naslednjič ujma, bo spet na terenu, skupaj z gasilci in Civilno zaščito in bo pomagala na polno. Tudi sam bom vedno zraven, čeprav moram iskreno povedati, da ko se udeležim komisij, ki jih vodi Nova Slovenija in tam poslušam nebuloze, se vprašam, ali je vse skupaj vredno živcev in truda. Če bi Jezus njih videl, bi dvakrat premislil, če je vredno iti na križ.

Me pa zanima, če se bodo zaradi poplav na evropskih volitvah odrekli predvolilni kampanji in plakatom in bodo ta denar namenili ljudem. Ja, veste tudi to stane, mar ne?

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: