Osebni zapis

Učinkovite upravne enote
Author picture

Dušan Stojanovič

Author picture

Dušan Stojanovič

24.03.2023

Obžalujem, da se lahko v javnosti s tolikšno lahkotnostjo širijo tako zavajajoče informacije glede domnevno predvidene reorganizacije poslovanja in ukinjanja upravnih enot.

Modus operandi, ko najprej v javnost lansiraš problem, ki ga v resnici sploh ni, potem pa trdiš, da ga boš preprečil, je bil doslej že večkrat viden.

Po preverjanju točnosti navedb, ki so jih nekateri predstavniki lokalnih oblasti in drugih političnih struktur v zadnjem času razširili v javnosti, sem za pojasnila zaprosil ministrico za javno upravo, ki mi je zatrdila, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala in da ne bo prišlo do ukinjanja upravnih enot. So pa v preteklosti mnoge politične opcije preigravale različne scenarije optimizacije delovanja UE. Poudarjam torej, da ta vlada in Ministrstvo za javno upravo ne bosta ukinjala upravnih enot. Strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave kot tudi njegove manjše koordinacijske skupine, seveda pa tudi Poslanska skupina Gibanje Svoboda, namreč sledimo načelu, da se nikakor ne sme zmanjšati dostopnost javnih storitev, ki jih upravne enote nudijo strankam in podjetjem; ravno nasprotno – svoj trud vlagamo v ohranitev dostopnosti in njeno povečanje.

Sodelovanje različnih področnih strokovnjakov pri oblikovanju politik in pomembnih odločitev je zelo pomembno in dragoceno, zato jih tudi redno vključujemo v obravnavo predlogov rešitev. Predvsem pa morajo biti v sprejemanje odločitev na državni ravni aktivno vključeni predstavniki občinskih združenj in predstavniki lokalne samouprave. In v omenjenem primeru Strokovnega sveta tudi so.

Vlada RS in MJU sledita cilju še bolj kakovostnih, hitrejših in predvsem učinkovitih javnih storitev za vse uporabnike, izboljšati pa želita tudi pogoje dela za vse zaposlene javne uslužbenke in uslužbence, poslovanje upravnih enot pa optimizirati tako, da bo izpolnjen interes strank, ki jih zanima načeloma to, da bo njihova vloga rešena v čim krajšem možnem času, ne pa to, na kakšen način se vloga rešuje v zaledju. To pričakujemo tudi v poslanski skupini Svoboda in temu bom kot poslanec pozornost posvečal tudi sam.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: