Osebni zapis

Skupaj se moramo zavzemati za boljšo prihodnost
01.05.2023

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani,

prvi maj je praznik, ob katerem se veselimo prebujajoče narave. V sebi nosi veliko  različnih pomenov, pestre zgodovine, navad in navsezadnje tudi dobrih razlogov za praznovanje. Tradicionalno ga praznujemo s petjem, plesom in s kresovi. V preteklosti je bil povezan s čaščenjem drevja in cvetja; iz te simbolike izvira tudi mlaj, ki ga  postavljamo na predvečer praznika.

Prvi maj pa je tudi mednarodni praznik dela, ko se spomnimo boja za delavske pravice  in dostojno delo ter se zavemo, da so ti boji še vedno aktualni. Tako kot v preteklosti ni bila nobena delavska pravica podarjena in večna, tako se je treba tudi danes za vsako od njih boriti. Bili so časi, ko so se morali predvsem proizvodni delavci boriti za svoje pravice, danes pa se morajo za svoje pravice boriti vsi delovni ljudje. Zato moramo biti še posebej pozorni na razmere na trgu dela, ki jih pogosto zaznamujejo negotovost, neenakost in tudi izkoriščanje.

Odgovornost politike je, da ustvarja pogoje, v katerih ne bo prihajalo do takšnih razmer, in pogoje za odpiranje novih delovnih mest. Odgovornost vseh nas v slovenski družbi pa je, da krepimo razumevanje za takšne ukrepe, ki nam bodo na daljši rok omogočili več dela, zaposlenosti in socialne ter ekonomske stabilnosti.

Slovenci smo skozi stoletja dokazali, da smo zelo delaven in klen narod. Narod, ki se  je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zapisal med državotvorne narode. Verjamem v moč, modrost in zrelost slovenskega naroda. Skupaj se moramo zavzemati za boljšo prihodnost.

Ob tem prazniku vas zato spodbujam, da ostanete aktivni in se zavzemate za svoje  pravice, kakor tudi za pravice drugih. Ne smemo namreč dopustiti, da nas delijo razlike, ampak se moramo povezovati v boju za boljšo prihodnost. Verjamem, da bomo skupaj lahko premagovali ovire in gradili boljšo družbo, v kateri se bodo spoštovale temeljne človekove in delavske pravice.

Želim vam prijeten praznik dela.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: