Osebni zapis

Še posebej ženske se moramo zavzemati za mir
Author picture

Tereza Novak

Author picture

Tereza Novak

17.11.2023

Poslanka Svobode Tereza Novak se je v imenu Kluba parlamentark slovenskega državnega zbora udeležila Globalnega foruma voditeljic v Reykjavku z naslovom Power, Together for Leadership (Global Forum – Women Leaders). Islandska družba je, kar se tiče enakopravnosti zastopanosti žensk v politiki in tudi drugje, med prvimi v svetu. Forum, kjer se je letos zbralo kar 500 udeleženk, je že tradicionalni dogodek, ki ga soorganizira tudi islandski parlament in vlada, ki jo vodi ženska. Poslankino sporočilo, ki ga je v imenu Kluba parlamentark prenesla globalni ženski skupnosti, je bil poziv vsem ženskam sveta, da zahtevajo mir in se vključimo v mirovne procese. Glavna vojna žarišča sveta namreč krojijo izključno moški.  

Spoštovane in spoštovani,  

Prinašam vam pozdrave iz Slovenije. V tako turbulentnem času, ko se dnevno soočamo z mnogimi svetovnimi katastrofami, je forum, kot je današnji, velika priložnost. Voditeljstvo je namreč v takih trenutkih še pomembnejše kot je sicer. Odločitve svetovnih vodij nas peljejo v svetlejšo prihodnost ali v še več katastrof. Vloga voditeljic je pri tem nenadomestljiva. Prav me smo tiste, ki se moramo, če se naši moški kolegi ne bodo, zavzemati za mir. Nobenih ciljev in zavez, ki ste jih, drage kolegice, zapisale v prejšnjih letih, ne bo mogoče uresničiti, če ne bomo živeli v miru. Prva misel vsake mame, je, naj bo otrok zdrav in srečen. Naj živi v miru. Samo tako lahko vsak od naših otrok izkoristi vse svoje potenciale, ki jih je prinesel s seboj na svet. Si želimo, da umirajo v vojnah?  Kako naj bo zdrav in srečen, kako naj izkoristi svoje potenciale, če živi v onesnaženem okolju, v vojnah, v razbitem svetu, brez doma, v svetu, ki se še vedno razvija izrazito neuravnoteženo. In vsak otrok je naš otrok. Ni važno kje se rodi, ni važno v kakšno vero se rodi, ni važno kakšne barve kože ima. To so vse naši otroci. Me smo tudi tiste, ki v največji meri skrbimo za naše starejše, tudi za tiste, ki jim je v življenju treba pomagati, da ga lahko živijo polno in srečno. In vsi starejši so naši starejši, vsi ranljivi so naši ranljivi. Vsi ti v vojnah trpijo. Drage ženske, strnimo naše vrste in zahtevajmo mir. Zahtevajmo mirno reševanje konfliktov, kajti v vojnah ni zmagovalcev. So le vojni dobičkarji, nova neravnovesja in neskončno veliko osebnih katastrof.  Zahtevajmo mirovna pogajanja, vključimo se v reševanje konfliktov, zahtevajmo več pravičnosti v prerazporeditvi dobrin v svetu in brezpogojno zagovarjajmo dialog pred orožjem. Le tako, drage kolegice, lahko naredimo največ tudi za vse ženske sveta. 

V razpravah se je veliko govorilo o trendih na področju enakosti. Predstavnice iz celega sveta, različnih organizacij, parlamentov in vlad smo razpravljale o  dobrih praksah, zdravstvu, izzivih in priložnostih, pa tudi pasteh uporabe umetne inteligence, o izzivih trajnostnega razvoja, o vlogi žensk pri zagotavljanju globalnega zdravstva in nenazadnje tudi o vlogi moških pri ustvarjanju družbe, ki bo temeljila na enakopravnosti med spoli.  

Večkrat je bilo izpostavljeno, da raziskave kažejo, da je tudi v nordijskih državah, ki veljajo za vzorčni primer enakopravnosti med ženskami in moškimi viden, trend upadanja razumevanja zakaj je enakopravnost med spoli pomembna. Še zlasti mladi moški, tako kažejo raziskave, v manjši meri zagovarjajo enakopravnost žensk, kot njihovi očetje. To nazadovanje je opozorilni znak, da se o enakopravnosti žensk ne morejo pogovarjati le ženske in je treba v zagovorništvo enakopravnosti med spoli vključiti tudi moške, predvsem mlade moške. Enakopravnost žensk v družbi namreč ne pomeni le boljšega življenja za ženske, ampak boljše življenje za celo skupnost.  

15. november je tudi dan enakega plačila za moške in ženske in na današnji dan žal ženske v EU zaslužijo 13% manj kot moški. Za vsak evro, ki ga zasluži moški, za delo enake vrednosti ženska zasluži le 0,87 eur. Letos se je na nivoju EU napredek na področju odpravljanja razlik med spoloma ustavil. Gre za resno opozorilo, da zagovorništvo enakosti med spoli na področju plačila za opravljeno delo in na drugih področjih ni opravljena  naloga, pač pa trajen in zelo pomemben proces. 

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: