Osebni zapis

Rano moramo očistiti, šele nato se lahko celi!
Author picture

Miha Lamut

Author picture

Miha Lamut

26.07.2023

V Sloveniji je v dobrih tridesetih letih postala kar nekako ustaljena praksa, da se dogodke prikroji lastnim potrebam, zgodbe napihuje ali pa po potrebi zmanjšuje njihov pomen. Vsak je skrbel za svoj vrtiček in zveste vrtnarje ter tako ohranjal omrežja koristnih in priročnih napajališč. Ta, že lepo utečen in periodično izmenjavajoč se sistem, je aprila 2022 stresla spremeba. Sprememba v političnem sistemu, v utečenih in vseprepletenih strukturah, v povezavah do državnih podjetij in državnih organov. Svoboda se je strukture, organizacije, vodenja in nadzora lotila drugače. Zato so prenekateri zelo hitro začutili nujo, da Svobodo diskreditirajo. Če mački stopiš na rep – zacvili!

V letu in pol od prihoda Svobode na politični parket so marsikatere sporne prakse postale zgodovina. A nekateri svoje utečene metode s pomočjo starih vez in poznanstev neumorno izvajajo naprej.

Ko so na plan pričele prihajati prve zgodbe s sumi nedopustnih praks v državnih organih in lomastenja po državnih podsistemih, smo hitro videli, kdo so bile glavne tarče in kaj je bil namen zlorab – z očrnitvijo in odstranitvijo določenih posameznikov ohranjati lastno pozicijo in vpliv.

V Svobodi se od nastanka držimo začrtane poti. Drugačna je. Marsikdo je bil ob ustanovitvi Preiskovalne komisije, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja ter nedopustnega političnega vplivanja na potek oziroma izid posameznih predkazenskih in postopkov finančnega nadzora ter odkrivanja in preprečevanja pranja denarja presenečen zaradi časovnega okvira, ki ga komisija pokriva. Še bolj, ker časovni okvir sega tudi v obdobje 15. Vlade RS, pod vodstvom Roberta Goloba. Hitro smo slišali posmehljive komentarje, da je to komisija z najlažjim delom. Jaz odgovarjam, da bom z lahkoto delal noč in dan, ker je namen preiskovlke pomemben za naši družbo in državo. Da enkrat za vselej odkrijemo, kaj je šlo narobe v času pretekle vlade, kdo je zlorabil svoja pooblastila in seveda, da raziščemo dvome, ki so se pojavili v času vlade dr. Roberta Goloba. Vse to z enim samim ciljem – da bomo lahko popravili zakonodajo in uvedli varovalke, ki bodo preprečile morebitno ponovno (politično) zlorabo represivnih in nadzornih institucij. Ker nočemo živeti v državi, kjer lahko vodilni brskajo po podatkih državljanov samo zato, da jih lahko ustrahujejo in ohranjajo svojo moč in vpliv.

Nekatere je med drugim pretresla moja izbira zunanjega strokovnega sodelavca. Nekatera druga zanimiva pisanja so šla v smeri nenavadnih terminov zaslišanj na sklicanih sejah komisije. Vse to kaže, da v času poletnega zatišja tisti, ki ne želijo, da bi stvari raziskali in jim prišla do dna, že zbirajo moči za diskreditacijo preiskovalne komisije in mene kot predsednika. Ko mački stopiš na rep, zacvili.

Kot predsednik komisije sem za njeno delovanje in ravnanja odgovoren sam in imam pri tem popolno avtonomijo. Sklici sej, razpored terminov za zaslišanja  prič in njihov potek, so v izključno moji domeni. Za nekatere nesprejemljiv zunanji sodelavec, dr. Branko Lobnikar je na svojem področju velik strokovnjak. Zaradi varovalnega sklepa, ki smo ga sprejeli na seji preiskovalne komisije, do gradiv in podatkov, ki smo jih prejeli na podlagi zahtev iz pripravljalnih preiskovalnih dejanj in se nanašajo na obdobja, ki bi jih pokrivale tudi prve priče, sploh ni imel dostopa, hkrati pa smo ga tudi povabili kot pričo na zaslišanje. Zato je v tem času njegova pogodba zamrznjena. Tako smo poskrbeli, da do kakršnegakoli konflikta interesov ne more priti. Preiskovalna komisija preiskuje zelo dolgo časovno obdobje in dr. Branko Lobnikar bo svoje delo opravil le za en delček tega obdobja. Očitno pa ostaja trn v peti tistim, ki niso žrtve, ampak del problema. Razna natolcevanja o kompromitiranosti mene in mojih sodelavcev so prozorna in naravnost smešna ter jih kategorično zavračam.

Preiskovalna komisija bo nadaljevala svoje delo. Za prestavljeni seji z izvedbo zaslišanj imamo že okvirne termine, tudi v vmesnem času smo se sestali in širili sklepe o pridobivanju dokaznih gradiv in preiskovalnih dejanj. Skupaj s strokovni sodelavci že lep čas pridno pregledujemo in aanliziramo gradiva in podatke, ki smo jih prejeli. Skupaj ustvarjamo celosten pogled na situacijo in rišemo velik miselni vzorec zaporedij nečednih rabot, zaradi katerih je preiskovalna komisija sploh bila ustanovljena.

Rano moramo očistiti, šele nato se lahko celi!

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: