Osebni zapis

Pri depolitizaciji RTV Slovenija bomo vztrajali
21.07.2022

V Gibanju Svoboda nad potezo SDS-a, da vloži pobudo za razpis referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija nismo presenečeni. Pričakujemo tudi, da bomo tako v času zbiranja 40.000 podpisov za referendum kot v morebitni referendumski kampanji priča opozicijski debati, ki bo – tako kot doslej – zlagana, zmanipulirana in odmik od dejstev in tega, kar zakon dejansko prinaša.

Kolegi v SDS očitno sploh ne razumejo sodobnega koncepta demokracije, sodobnih medijev, kaj so javni mediji, saj sami ves čas zasledujejo eno linijo – da so javni mediji avtomatsko državni in v rokah vsakokratne politične večine, ki se teh medijev polasti. In če zanemarimo vse sporne poteze političnih nameščencev SDS v programskem svetu RTV, o tem, da gre zares za neronovski, piromanski pohod nad javni zavod, o tem dovolj ilustrativno priča nedavno imenovanje razvpitega političnega aparatčika, bivšega direktorja Ukoma za direktorja javne televizije. Spomnimo, kako je sadistično finančno hiral Slovensko tiskovno agencijo in fanatično politično ocenjeval novinarske prispevke na javni RTV Slovenija. Slovenija je prav zaradi teh potez sramotno padla na indeksu medijske svobode in demokracije. Evropska komisija je zaradi vseh teh podvigov prejšnje Janševe vlade odločila, da za vso Evropo poenoti medijsko zakonodajo in medije zaščiti pred takimi zdrsi v avtoritarnost. Depolitizacija, neodvisnost, avtonomija javnega medija, to je namen predlaganih sprememb zakona o javni RTV.

Dejstvo je, da koalicijska oziroma vladna novela zakona o RTV prinaša konceptualno spremembo upravljanja in nadziranja RTV, saj je sedanji model zastarel. So pa te zakonske spremembe šele prvi korak, ki prinaša depolitizacijo javnega medija, ki ga je praktično v celoti ugrabila stranka SDS s svojimi političnimi nameščenci v programskem svetu. Naše stališče je, da lahko politične stranke k institucionalni avtonomiji tega medija največ prispevamo tako, da se iz nadziranja medija umaknemo. In to je naš cilj. In pri tem bomo vztrajali, četudi bo treba počakati na jesenski referendum.

Prepričani smo, da ljudje, ki so nas volili, zelo dobro vedo, zakaj so nas volili. Želijo zgolj in samo prekinitev avtokratskih praks stranke SDS, ki si je med drugim v zadnjih dveh letih prilastila javno RTV in jo dnevno uničuje.

In še: za referendum, če se bo zgodil, bomo davkoplačevalci odšteli 4 milijone evrov, ki bi jih lahko namenili denimo za nakup gasilske opreme, ki je, kot vidimo ob požarih na Krasu, prepotrebna. In to je to, kar destruktivno počnejo v največji opozicijski stranki.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

26.09.2023

Iščite po celotni spletni strani: