Osebni zapis

Poslanica Roberta Goloba ob slovenskem kulturnem prazniku
Author picture

Robert Golob

Author picture

Robert Golob

08.02.2023

Spoštovane državljanke in državljani.

Čestitke ob državnem prazniku, še posebej tistim, ki se profesionalno ali ljubiteljsko ukvarjate s kulturo. Prešernov dan je slovenski kulturni praznik in nas opominja na pomen kulture v naši zgodovini in pri oblikovanju identitete. Je dan, ko s ponosom gledamo v preteklost in se spominjamo pomembnih ustvarjalcev, ki so slovenski jezik, tradicijo, znanje in ustvarjalni potencial ponesli v svet in gradili globalno prepoznavnost naše kulture.

Kultura ni le steber naše identitete in državotvornosti, je neskončno gibalo ustvarjanja, odkrivanja, raziskovanja in beleženja vsega, kar izgrajuje nas in naš kolektivni prostor. Je ljubezen do slovenske besede tudi v časih, ko je bila zatirana, ozmerjana in preganjana. Naša odgovornost je, da kulturi namenjamo spoštovanje in pomen, ki si ga v družbi zasluži in s ponosom podpiramo slovenske ustvarjalke in ustvarjalce. Srčika kulture je v solidarnosti in delu za skupnost, ki je vključujoča in skrbi za blagostanje vseh.

Zavezali smo se, da bomo vlagali v kulturo in gradili družbo, ki bo temeljila na spoštovanju in kulturnem dialogu. Gradimo nove prostore za Arhiv RS, v pripravi je tudi potrebna dokumentacija za izgradnjo novih nacionalnih stebrov kulture, ki si jih Slovenija nedvomno zasluži – SNG Dramo in NUK 2.

Želim vam ponosen in vesel kulturni praznik. Počastimo ga s spominom in zahvalo vsem, ki so prispevali k bogati kulturni dediščini slovenskega naroda.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

26.09.2023

Iščite po celotni spletni strani: