Osebni zapis

Populisti ne ponujajo rešitev, ki bi delovale
Author picture

Klemen Grošelj

Author picture

Klemen Grošelj

31.01.2024

Ključen problem trenutne evropske politike je, da smo priča zatonu tako imenovanih klasičnih ideologij liberalizma, desnega konservativizma in tudi rešitev, ki jih je ponujala socialna demokracija. Prihaja čas politike, ki mora kljub temu, da temelji na vrednotah, kot so demokracija, vladavina prava, človekove pravice in državljanske pravice, ponuditi odgovore in rešitve. Tako evropska kot slovenska politika zaznavata probleme in izzive, na katere opozarjajo državljani, vendar sta preveč fokusirani na trenutni učinek in ne na daljnosežne rešitve. Politika mora jasno povedati, da na nekatere izzive in procese ne more odgovoriti preko noči. Mednje vsekakor sodijo migracije ter prerazporejanje globalnih centrov moči, ki se sedaj na primer iz zahodnega sveta selijo v Azijo in drugam.

Na drugi strani se pojavljajo populistične ideje, ki so všečne in za katere je na primer rešitev migracij v tem, da se postavi žica. In s tem je problem migracij rešen? Seveda vsi vemo, da temu ni tako. Ampak populisti kar ponujajo in ponujajo. Poudarjam, da je v populistični politiki vedno v ospredju samo ponujanje problemov, nihče pa ne ponudi neke konkretne rešitve, ki bi delovala.

Populizem pa ne ponuja samo lahkih rešitev, pač pa prinaša politično agendo z »rešitvami«, ki pravzaprav pomenijo nazadovanje – od položaja manjšin do položaja žensk v družbi. Zakaj? Zato, ker populizem točno tako kot vsi avtoritarni režimi vedno potrebuje sovražnika, grešnega kozla, ker sicer ne more delovati.

Izziv za politiko, ki danes oblikuje svet, je torej ta, da mora skozi demokratične procese, dogovore in sodelovanje najti rešitve, ki odgovarjajo na največje izzive našega časa.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: