Osebni zapis

Politika hitrih in dolgoročnih rešitev
02.12.2022

Pred dobrim letom dni, ko je bilo družbeno življenje ponovno omejeno, ko se je politična polarizacija državljanov na družbenih omrežjih poglabljala, ko smo po televiziji spremljali uporabo plinskih sredstev in vodnega topa nad protestniki, ko je bilo skoraj 130 policistov odstavljenih s položajev in ko je direktor Ukoma izvajal pritiske nad novinarji, sva se s fantom pogovarjala, da v primeru novega mandata takšne represije, razmisliva o selitvi v tujino. Kar nekaj mojih bivših sošolcev živi v tujini, v razvitih evropskih prestolnicah. In ko tvoj dom naenkrat postane vsakodnevna borba za ohranitev samoumevnih pravic, se tujina ponuja kot zasilni izhod. Sploh za mlade, ki nimamo stalnih služb, kreditov, otrok.

Zmaga razuma na državnozborskih volitvah in prepričljiva zaupnica ljudstva, ki smo jo dobili na referendumih, mi zdaj daje novo upanje za boljšo prihodnost mlajših generacij v Sloveniji. Čeprav se mi je v teh začetnih mesecih državnozborskega mandata ob vseh postopkovnih ovirah zdelo moje delo kot boj z mlini na veter, so spremembe občutne, volivci pa vsakič znova potrjujejo, da jih prepoznajo in podpirajo.

Pogovarjamo se s civilno družbo in nevladnimi organizacijami. Uspeli smo odpraviti diskriminacijo istospolno usmerjenih parov v Družinskem zakoniku in se končno pridružili razvitim državam Evropske unije. Dekleta se ne sprašujejo več, ali se bomo ponovno začeli pogovarjati o pravici do splava, ampak lahko sodelujejo pri pripravi ukrepov za preprečevanje nasilja nad njimi.

Študentje se normalno izobražujejo v predavalnicah in socializirajo na kulturnih dogodkih. Uvedli smo davčne olajšave za mlade. Z rekordno volilno udeležbo na tokratnem referendumu o RTV smo pokazali, da lahko skupaj spremenimo tudi tista področja, ki so se prej zaradi politične apatije zdela nemogoča. Za zagotovitev medijske svobode nismo čakali na Akt EU, ampak smo si jo izborili sami.

Po referendumski zmagi je klima v državi zopet spodbudna, intenzivneje se lahko osredotočimo na nujne sistemske spremembe, ki nas čakajo v prihodnjem letu. Mladi bomo zares lažje zadihali šele, ko bomo začeli reševati stanovanjsko problematiko, naslovili prekarnost in podnebne spremembe.

Naveličani smo politike, ki se ukvarja sama s sabo, in strank, ki se ukvarjajo zgolj s svojim obstojem. Potrebujemo hitre a dolgoročne rešitve, ki jih bomo pripravljali z novimi ministrstvi. Potrebujemo prenovljene učne načrte, tehnološke inovacije, dostopna stanovanja, zeleno energijo, dostojno oskrbo naših staršev. Potrebujemo normalizacijo, da bomo ostali doma.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: