Osebni zapis

Naj načrtovane spremembe uspejo v dobro vseh
Author picture

Marjan Šarec

Author picture

Marjan Šarec

21.01.2023

Prazniki so že zdavnaj za nami in krepko smo zakorakali v leto 2023, leto reform. Ni skrivnost, da v vseh letih obstoja samostojne države nismo izpeljali pravzaprav nobene t.i. »strukturne reforme«. Razlogi so bili takšni in drugačni, od pomanjkanja politične volje, do premajhnega števila glasov, ki bi jih potrebovali za velike spremembe. Vlade so bile sestavljene iz mnogih strank, ki so imele različne poglede na potek reform. Vlada, ki sem jo vodil sam, je bila pa sploh pojem razdrobljenosti, povrhu vsega pa še manjšinska. A zakaj to omenjam? O tem nekoliko kasneje.

Ta teden je namreč minil v znamenju koalicijskega vrha, na katerem smo obravnavali ambiciozno zastavljeno zdravstveno reformo, ki jo je predstavil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Bil je izčrpen in predstavil je dejstva v obliki številk, ki jih »kakor vsi že dolgo poznamo in niso nič novega«, sodeč po izjavah nekaterih. Morda. A samo vedeti in poznati ni dovolj, temveč je potrebno izvesti.

Tu pa pridemo do razloga mojega pisanja. V Sloveniji smo imeli precej ministrov za zdravje in nekateri so danes glasni na vso moč. Zlasti dva sta precejšnja »strokovnjaka«. Z enim izmed njiju sem imel priložnost delati 7 mesecev, nakar sem ugotovil, da so njegove reference (zaradi katerih sem ga pravzaprav povabil k sodelovanju) zgolj na papirju. Številke je imel v malem prstu, sistem je poznal do obisti, skratka sanjski minister. Po 7 mesecih je na mojo pobudo odstopil, ker se ni nikamor nič premaknilo. Poleg tega je imel takrat tudi zdravstvene težave in niti ni bil prisoten. Pa ne bi tega pisal, ampak ko ga gledam danes, kako vse ve in se na vse kriplje upira predlaganim spremembam, me pa kar malo pogreje. Pa verjetno nisem edini. Mogoče bom pa kdaj napisal kakšno knjigo o tem obdobju, sem prepričan, da bi bilo zanimivo branje…

Zato želim predsedniku vlade, ministru za zdravje, celotni vladni koaliciji, predvsem pa Slovenkam in Slovencem, da načrtovane spremembe uspejo v dobro vseh. Če bo koalicija enotna, bo glasov v Državnem zboru dovolj.

Nekdanjima ministroma pa želim vse dobro, predvsem pa potrpežljivosti z vlado, ki želi nadoknaditi tisto, kar je bilo zamujenega s strani preteklih vlad, tudi tistih v katerih sta sodelovala. Ena je sicer imela močno večino, druga močno manjšino, a vseeno.

Lepo soboto želim!

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: