Osebni zapis

Mladi, bodite nosilci sprememb
08.02.2024

»Združeni v raznolikosti« je slogan unije evropskih narodov, skupnosti 27 kultur in 24 jezikov. Vsak narod je kultura zase, v tej raznovrstnosti pa smo zaradi globalnih izzivov neločljivo povezani.

Mladi imate kot še nikoli prej odprta vrata v evropska središča, da spoznate druge kulture in umetnosti. Naš ključen izziv pa je, da odprtim umom, ki si nabirajo izkušnje v tujini, ponudimo spodbudno ustvarjalno okolje doma.

Mednarodna izmenjava znanj sicer ni nekaj, kar je nastalo šele z Evropsko unijo. Ob študiju prava na Dunaju se je že Prešeren razvijal v demokratičnem duhu in postal ustvarjalec, ki je povezal slovensko narodno zavest z idejo Mlade Evrope. V času, ko je bilo prevladujoče mnenje na domačem političnem parketu usmerjeno proti napredni misli, se je ta misel k nam prenašala preko umetnosti.

Tako kot je takrat Evropo pretresla pomlad narodov, smo tudi danes postavljeni pred številne izzive. Mladi ste naša sedanjost in bodočnost, na vas je, da izoblikujete novo misel o Evropi, v kateri želite živeti. In naša naloga je, da vas ne sodimo kot Kopitar, temveč vam ponudimo priložnosti, da jo preko kulture in umetnosti ponesete v vse pore družbe.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: