Osebni zapis

Lažni profili – previdno na družbenih omrežjih
Author picture

Emilija Stojmenova Duh

Author picture

Emilija Stojmenova Duh

08.09.2023

Večkrat se je že zgodilo, da sem na družbenih omrežij opazila ali pa so me prijatelji prijazno opozorili, da se je pojavil lažni profil, ki je uporabil moje fotografije in nagovarjal oziroma pošiljal prošnje za prijateljstvo drugim osebam. 

Nikoli prej pa se ni zgodilo, da se je pojavil lažni profil, ki si je poleg fotografij “prilastil” še moje ime in priimek. Pred kratkim se je na družbenem omrežju Facebook pojavil profil s skoraj identičnim imenom in priimkom Emilija Stojmenova. Uporabil je enako profilno in naslovno fotografijo. Tudi lokacijo si je izbral enako, kot jo imam sama – Maribor. Da to nisem jaz, bi lahko ugotovili le zato, ker je lažni profil “pozabil”, da sem že skoraj 10 let srečno poročena in sem rojstnemu priimku dodala tudi priimek Duh ter da je moj rojstni kraj Vinica in ne Kentucky. 

Čeprav sem sama dokaj aktivna na družbenih omrežjih, me je lažni profil z enakim imenom in profilno fotografijo z aktivnostjo hitro prekašal. Začel je pošiljati vabila za prijateljstvo mojim obstoječim prijateljem, jim pošiljal sporočila in komentiral pod tujimi objavami. Na srečo so me prijazni prijatelji na to hitro opozorili in tako sem zadevo nemudoma prijavila Facebooku. Da gre za lažni profil, so prijavljali tudi moji prijatelji in znanci. Kljub dejstvu, da gre za hudo zlorabo, Facebook profila še zdaj ni odstranil, četudi so nas obvestili, da je bil umaknjen. 

Da bo ironija še večja, se je profil pojavil na dan, ko je začel veljati Akt o digitalnih storitvah, ki prinaša dodatne obveznosti za velike platforme, kot je Meta, ki bi prispevale k večji varnosti uporabnic in uporabnikov. 

Za profesionalno uporabo omrežij, kot sta Facebook in Instagram, ima Meta odlično urejeno brezplačno storitev verifikacije uporabnikov. To lahko opazite ob imenu. Žal za za zasebne profile te možnosti ni, upam pa, da bo kmalu tudi v teh primerih drugače. 

Do takrat pa bodite pozorni, koga potrjujete za prijatelja in s kom komunicirate na družbenih omrežjih. Da boste res prepričani, da gre za pravo osebo, zmeraj preverite: 

  • Ali sta ime in priimek v celoti pravilna.
  • Ali se fotografije ujemajo z osebo. 
  • Ali so podatki o lokacijah pravilni. 

Če gre za osebo, ki jo poznate, poglejte skupne prijatelje. Če jih nimate ali je teh zelo malo, je potrebna dodatna previdnost. 

Če oseba komunicira z vami v klepetalniku, bodite pozorni na jezik in način komunikacije – sama recimo svojim slovenskim prijateljem ne bi nikoli pisala v makedonščini in obratno. 

Čeprav se nam zdi kul, da nas dodajo znane osebnosti, premislite, ali je kakšen razlog, da vas dodajo za prijatelja. Mene je na primer večkrat dodal Keanu Reeves, ampak – žal – nikoli “ta pravi”.

Vsekakor bo najbolj varno, če za prijatelje in sledilce dodajate ljudi, ki jih poznate tudi v pravem življenju.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: