Osebni zapis

Kultura in umetnost nista nekaj samoumevnega
07.02.2024

Kultura in umetnost nista nekaj samoumevnega. Da brez njiju ni mogoče živeti, se človek zave šele, če ju izgubi. V moralni moči kulture je bilo in še zmeraj je zastopano spoznanje, da obstajajo resnice srca, ki jih razum ne pozna. In ravno to je že pred več kot 200 leti v svoji poeziji genialno uspel upodobiti dr. France Prešeren.

Njegova poezija je bila že v njegovem času po zahtevnosti svetlobna leta pred drugimi. Tako zelo drugačna. Tako zelo žalostna. Srdita. Patriotska. Toda, kje najdemo hkrati še ljubezen? Povsod v njegovi poeziji. Ljubezen do žensk, domovine, družine in prijateljev. Do vina in življenja. Močno lahko začutimo tudi njegovo razočaranje nad osebnim življenjem in borbo z družbenim ter političnim suženjstvom, predvsem pa s kulturno zaostalostjo, ki je takrat oklepalo naše ljudstvo. Če odpremo Kranjsko čbelico, vidimo, da Prešeren pravzaprav vanjo sploh ne sodi, saj so vse pesmi drugih takratnih ustvarjalcev na popolnoma drugačni ravni.

Na slovenski kulturni praznik ne obujamo zgolj spomina na našega genialnega poeta, temveč proslavljamo tudi vso slovensko kulturo, srž naše narodne identitete in trdno ogrodje, okoli katerega se je skozi čas gradila in tudi zgradila narodna zavest, ki je prerasla v samozavest in nato v željo po samostojni državi. Ravno ta kulturna dediščina je tista, ki nas je naredila takšne, kakršni smo, sodobna ustvarjalnost pa z odčitavanjem trenutnega časa in razmer, dogajanja in ravnanja posameznikov nastavlja ogledalo, v katerem lahko sedanjo kulturno podobo tudi kritično ovrednotimo.

Verjamem, da smo skozi leta dojeli, da sta Prešernov svoboden duh in srčna milina v njegovih pesmih izraz našega narodnega jedra. Kot taka nas navdušujeta do današnjih dni vse, ki upamo in verjamemo, da bo prepir iz sveta pregnan tam, kjer sonce hodi.

Kako pomembna so torej Prešernova poezijska razmišljanja? V prepričljiv odgovor se ob koncu spomnimo le na to, da moramo ob petju sedme kitice njegove Zdravljice …stati mirno.

Drage Slovenke in Slovenci, želim vam čudovit kulturni praznik.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: