Osebni zapis

Koroška ponovno prometno povezana s svetom
Author picture

Zvone Burja

Author picture

Zvone Burja

28.08.2023

Letošnji 24. avgust je bil praznični dan za vse uporabnike magistralne ceste Dravograd–Slovenj Gradec in železniške povezave z Mariborom.

V času avgustovskih apokaliptičnih poplav je bil namreč porušen most v Otiškem Vrhu in postal neuporaben za ves promet. Dravograd je bil odrezan od ostalih krajev Slovenije, saj tudi potniški železniški promet proti Mariboru ni bil mogoč. Cestne povezave v smeri Maribora, Avstrije in Raven na Koroškem so bile sicer v nekaj dneh očiščene in vzpostavljene z ogromnimi napori odgovornih služb. Najprej za nujne prevoze in nato tudi za vse druge uporabnike. V nekaj dneh je bil vzpostavljen tudi začasni obvoz za manjša vozila manjše v smeri Slovenj Gradca, ki pa je zaradi makadamske podlage predstavljal velik zalogaj za uporabnike in vzdrževalce.

24. avgusta popoldne pa smo z velikim veseljem zapeljali po novem začasnem mostu na regionalni cesti Dravograd–Slovenj Gradec, ki ga je podjetje VOC zgradilo v res rekordnem času. Čestitke!

Seveda smo bili na odprtju novega mostu na magistralki vsi, ki smo v preteklih tednih začutili tisto vpijočo praznino izoliranosti. Bodisi iz osebnih bodisi iz poslovnih razlogov. Župan občine Dravograd Anton Preksavec, s katerim tako lokalni odbor Gibanja Svoboda kot naša svetniška skupina v občinskem svetu odlično sodelujemo, se je zahvalil vsem delavcem, ki so gradili most in jim podaril nekaj majic s simboličnim sporočilom. Tam je bil seveda tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo mag. Andrej Rajh, pa nekaj svetnikov občinskega sveta in zaposleni v občinski upravi ter vsi, ki so si želeli ogledati to simbolično dejanje. Čutili smo veliko olajšanje, ki ga verjetno tisti, ki nimajo izkušnje odrezanosti od sveta, ne razumejo. Na žalost pa nas po avgustovskih ujmah v Sloveniji ni bilo malo, ki smo to težko preizkušnjo doživeli.

Zato zahvala ministrstvu za infrastrukturo, ki se je hitro in učinkovito odzvalo na poziv občine Dravograd in prisluhnilo mnogim pobudam za ponovno vzpostavitev cestne povezave, in hvala Slovenskim železnicam za njihov trud. Tudi lokalni odbor Gibanja Svoboda je s pomočjo našega poslanca Dušana Stojanoviča na ministrstvo naslovil pobudo, da se v čim krajšem času zgradi most, ki bo med Dravogradom in Slovenj Gradcem omogočal promet tudi za težja dostavna vozila.

Kmalu po odprtju novega mostu na magistralki pa je – samo slabe tri tedne po naravni katastrofi, ki je onemogočila tudi železniški potniški promet iz smeri Maribora do Dravograda in naprej do Pliberka v Avstriji – ponovno pripeljal tudi potniški vlak. Že na prvi vožnji je bilo kar precej potnikov, ki so se veselili ponovne vzpostavitve potniške povezave med Mariborom in Dravogradom. Vozi me vlak v daljave … tudi v naš lepi Dravograd, me je prevevalo, ko se je potniški vlak po nekaj tednih spet ustavljal na dravograjski postaji.

Iskrena hvala torej vsem, ki ste se trudili po magistralki prometno povezati Dravograd s Slovenj Gradcem in po železnici z Mariborom. Hvala štabom civilne zaščite, gasilcem, slovenski vojski in vsem, ki ste pomagali ob letošnjih ujmah ter hvala vladi, ki se je tako hitro odzvala s konkretnimi ukrepi za blaženje posledic letošnih ujm.

Počasi, z veliko truda, energije ter ogromnimi finančnimi vložki se sanirajo posledice naravne katastrofe. Pot do popolne sanacije nastale škode bo še dolga, a tam nekje daleč, se že vidi svetloba na koncu tunela.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

26.09.2023

Iščite po celotni spletni strani: