Osebni zapis

Ko gredo demografija in migracije z roko v roki
Author picture

Klemen Grošelj

Author picture

Klemen Grošelj

19.01.2024

Slovenija se je v ustavi zavezala, da je socialna država. Zakon o dolgotrajni oskrbi je še en korak k temu, da bodo vsi ljudje, ne glede na to, ali živijo na podeželju ali v mestu, imeli enako možnost tovrstne oskrbe oziroma enake socialne pravice.

S tem zakonom so se nam odprle oči tudi glede demografije. Preprost matematični izračun pokaže zelo jasen primanjkljaj delovno aktivnih, saj če s trga dela vsako leto izstopi več kot 30.000 ljudi, na trg pa jih vstopi manj kot 20.000, je jasno, da gre demografija v Sloveniji izrazito v korist starajoče se družbe. Seveda lahko določen del proizvodnih procesov kompenziramo s tehnološkim napredkom, z robotizacijo, optimizacijo dela in drugimi podobnimi ukrepi, ampak vseh procesov in ljudi se preprosto ne da nadomestiti.

Ravno področje socialnega varstva je eno izmed takih področij – ne vem, kako bi se zagovorniki ekstremnih ukrepov na področju migracij počutili, če bi jih na stara leta, recimo, oskrboval robot? Osebni vidik je namreč v tem primeru izjemnega pomena. Kot je pomembno tudi, kako prišleke obravnavamo – vse prevečkrat se namreč o njih govori bodisi kot o varnostni grožnji, čeprav statistični podatki tega ne potrjujejo, bodisi kot o strošku. Sam zagovarjam načelo, da je treba ljudem dati priložnost in jih sprejeti na pravi način, tako, da bodo tudi sami lahko konstruktivno in tvorno prispevali k napredku naše družbe.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: