Osebni zapis

Iskrene čestitke ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini
15.09.2023

Primorska je zmeraj bila in še je ponosna slovenska dežela, branik Slovenstva ter najbolj zahodni del slovanskega naroda. Zgodovinski zapisi razkrivajo, da je Primorska večja, kot jo poznamo sedaj. Tretjina njenega ozemlja in prebivalstva je žal še zmeraj onstran italijanske meje, pod tujo oblastjo. Tam sta ostali tudi obe primorski zgodovinski mesti, Gorica in Trst, ki je bil in še vedno je glavno mesto te primorske dežele.

Združitev Primorske z matično domovino je bil dolgotrajen proces. Pod tujo vladavino so se primorski Slovenci dvaindvajset let borili za ponovno združitev z matično domovino. Pred 76-mi leti, 15. septembra 1947, je Primorska dokončno postala del Slovenije in takratne Jugoslavije, pred 18-mi leti pa so poslanci Državnega zbora ta dan določili kot praznik vrnitve oz. kot smo ga kasneje preimenovali, priključitve matični domovini.

Menim, da mora Slovenija negovati svojo identiteto, saj je vsak posamezni član naše družbe izjemno dragocen. Slovenski jezik in kultura bosta na tem ozemlju za vedno in naša državljanska kakor tudi politična naloga je, da raznolikost pokrajin med drugim ustrezno preslikamo tudi v Državni zbor.

Na današnji dan, ko Slovenci slavimo dan vrnitve Primorske k matični domovini, je hkrati tudi praznik demokracije. Prav tako je sedanji politični sistem rezultat različnih zgodovinskih in političnih odločitev.

Ob tem velikem primorskem prazniku bodimo ponosni, da smo Slovenci, da imamo svojo avtonomno državo in neodvisnost. V zgodovini smo veliko smo prestali in zaradi zavednega slovenskega značaja tudi obstali. Bodrimo se in skupaj delujmo za našo svetlejšo prihodnost.

Iskrene čestitke vsem ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

Dušan Stojanovič

26.09.2023

Iščite po celotni spletni strani: