Osebni zapis

Imeli bi vse, le davkov ne!
27.01.2024

Stanje v domovih za starejše je zagotovo zaskrbljujoče. Postelje samevajo, ker ni kadra.

Ključen problem, ki ga vlade niso znale ustrezno nasloviti, je ureditev plač in delovnih pogojev za zaposlene. Raje smo gradili, podeljevali koncesije, pozabili pa na zaposlene. Parcialno smo dvigovali plačne razrede najglasnejšim sindikatom in mislili, da je kadrovski bazen neizčrpen. Da se bo vedno našel nekdo drug, ki bo delal veliko za malo.

Postelje v domovih samevajo, mrežo pomoči na domu smo sistemsko začeli vzpostavljati med zadnjimi v EU.

In kaj je danes vseeno drugače?

Ne popuščamo najglasnejšim sindikatom, ki so si pod prejšnjo vlado že občutno zvišali plačne razrede in dodatke. Vsem zaposlenim v negi in oskrbi je potrebno urediti plače.

Vzpostavili smo vzdržen finančni sistem za financiranje dolgotrajne oskrbe, česar prejšnja garnitura zaradi populizma ni bila zmožna.

Iz prispevka za dolgotrajno oskrbo, ki se bo uvedel z julijem 2025, se bo financiralo storitve, s tem pa tudi delovna mesta. Lažje bo vlagati v sodobno opremo, ki bo fizično razbremenila zaposlene in izboljšala delovne pogoje, nudila pa tudi boljšo zaščito in oskrbo starejšim. Po novem zakonu je že od začetka leta 2024 možno postati oskrbovalec družinskega člana, ki potrebuje celodnevno oskrbo na domu, za delo pa prejeti nadomestilo višje od minimalne plače.

Opozicija hoče rešitve, iz trte, ne denarnic izvite. Skrbi jih za negovalce, oskrbovalce, za starejše. Tiste, ki so jih zaprli v domove v času epidemije, brez ustrezne strokovne pomoči za zaposlene in brez možnosti bolnišnične obravnave za bolne. Koliko kadra je odšlo takrat, ko so se še najpogumnejši zlomili?

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: