Osebni zapis

Delavci še premalo poznajo svoje – nekoč krvavo priborjene – pravice
08.12.2023

Tolmačenje novele zakona o evidentiranju delovnega časa kaže na to, da zaposleni premalo poznajo svoje pravice, ki so že urejene v drugih zakonih. 

Zakon o delovnih razmerjih zaposlenim zagotavlja pravico do osemurnega delavnika. Število nadur omejuje na 8 dodatnih ur na teden. Z vidika zdravja in varnosti pa zagotavlja tudi pravico delavca do 12-urnega počitka med delavniki.  

Evidence so že doslej bile obvezne, niso pa delodajalca obvezale, da jasno zapiše začetek in konec delovnega časa. Tako niti inšpektor niti delavec nista mogla kršiteljem dokazati, da oddelane ure niso pravilno obračunane ali da delavec ni imel dovolj počitka.  

Po krvavo izborjeni omejitvi delavnika na 8 ur smo danes prišli do točke, ko se moramo z omejitvami opomniti, da nam pripada pravica do prostega časa. 

Tega se zaveda tudi Evropska unija. Evropska direktiva od držav članic zahteva, da države vzpostavijo sisteme evidentiranja, ki bodo zaposlenim zagotavljale pravico do omejenega števila delovnih ur ter pravico do počitka. Podobne evidence že vodijo v Nemčiji in na Nizozemskem. 

Praktično izvedbo novosti na področju evidentiranja bo inšpektorat spremljal še dva meseca. Če bo zakon treba v kakšni izmed točk popraviti, se bomo tega tudi lotili. 

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: