Osebni zapis

Dejstvo je … Pa je res?
15.11.2023

Kot jezikoslovka z zanimivostjo ugotavljam ponavljajoč vzorec napovednega stavka »Dejstvo je«, ki ga s pridom uporabljajo ne le politiki, ampak tudi politični komentatorji.

Dejstvo je, da informacije v naslednjem stavku velikokrat ne predstavljajo resničnih dejstev. Je pa fajn na tak način predstavljati svojo verzijo resnice. In ker podzavestno radi začnemo ponavljati slišane vzorce, se moram že prav kontrolirati, da ne začenjam svojih razprav z napovedjo, da bom sedaj govorila dejstva. Ker jih zagotovo ne (seveda ne namerno), predstavljam pač svojo videnje problema.

Tako sem nedavno zasledila sledeč komentar političnega dogajanja v teh burnih komentatorskih časih: »Dejstvo je, da je javnost nezadovoljna s popoplavnimi ukrepi«.

A je res? V intervjuju z županjo Črne na Koroškem je zaslediti komentarje o ministrih, kot so »Zelo bi bilo narobe, če bi rekli, da so nas pustili na cedilu, ker se doslej to še ni zgodilo«. Komentarje o tem, kako je občina takoj dobila 5,5 milijona povračila intervencijskih sredstev. In o tem, da so se vsaj vladne obljube še vedno uresničile.

No, možno pa da je dejstvo to, da se takšne zgodbe manj berejo. Morda pa si kdo vzame čas in prebere informacije iz prve roke.
In na koncu zahvala vsem ekipam na terenu in v pisarnah, ki že tri mesece garajo, da pomagajo obnoviti našo ljubo Slovenijo.

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: