Osebni zapis

Boj proti raku
Author picture

Irena Joveva

Author picture

Irena Joveva

04.02.2023

Današnji dan je posvečen boju proti raku. Na žalost je ta zahrbtna bolezen še vedno eden glavnih vzrokov smrti v Sloveniji in zato prizadene številne. Zaradi raka niso prizadeti samo oboleli, ampak tudi njihovi svojci in bližnji. Ker se je ta bolezen vmešala tudi v mojo družino, se ne bom nikoli nehala boriti za bolnike in njihove družine, ker – prvič – vem, koliko ta bolezen lahko vzame, in – drugič – ker je to najmanj, kar lahko kot oblikovalka politik storim.

Evropski parlament aktivno deluje na področju boja proti raku. Tudi sama sem bila članica posebnega odbora za boj proti raku. Pripravili smo besedilo resolucije o krepitvi Evrope v boju proti raku – za celovito in usklajeno strategijo. Strategijo smo sprejeli lani, kar pa nikakor ne pomeni, da smo na področju raka in zdravja končali svoje delo. Z aktivnostmi še vedno nadaljujem v odboru za okolje in zdravje.

Za konec pa še opomin – delujte preventivno. Preventiva je učinkovita in zato izjemno pomembna. V Sloveniji imamo preventivne programe Zora (rak materničnega vratu), Dora (rak dojk) in Svit (rak debelega črevesa in danke). Če za katerega od svojih bližnjih veste, da odlaša s sodelovanjem v njih, jo/ga /jih spodbudite!

Deli objavo:

Osebni zapisi

Iščite po celotni spletni strani: