NOVICA

Veto državnega sveta na družinski zakonik je poziv k diskriminaciji
18.10.2022
15.-izredna-scaled-1 (1)

Državni zbor je po odložilnem vetu državnega sveta ponovno potrdil vladni zakon o spremembah družinskega zakonika. »Veta v poslanski skupini Svoboda ne vidimo le kot presenetljivo in nenavadno politično odločitev, ampak žal tudi kot poziv k diskriminaciji,« je poudarila poslanka Lucija Tacer. Spremembe zakonika je namreč vlada pripravila na podlagi dveh odločb ustavnega sodišča, ki je presodilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

Izhodišče vseh ravnanj v naši poslanski je spoštovanje ustave in zakonov. In pri vladni noveli družinskega zakonika gre prav za to, kar pa so predlagatelji veta in večina svetnikov, ki ga je izglasovala, spregledali. Ne moremo pritrditi razlagi zagovornikov veta, da je državni zbor s sprejetjem novele zaobšel voljo ljudstva, ki jo je to izrazilo na dveh referendumih leta 2012 in 2015, ter da spremembe zakonika neprimerno posegajo v tradicionalno razumevanje zakonske zveze in družine kot skupnosti moža, žene in njunih potomcev, saj naj bi slednjo redefiniralo. To preprosto ne drži.

Prav tako ne prepriča stališče nasprotnikov novele, da naj bi ustrezne pogoje za razvoj otroka zagotavljala le tradicionalna družina. Na katedri za razvojno psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani na to odgovarjajo, da pogoje enako učinkovito zagotavljajo tudi strukturno drugačne družine, npr. enostarševske družine, dopolnjene družine in družine z istospolno usmerjenima staršema. Za razvoj otrok so namreč pomembni procesi v družini, kot so kakovost navezanosti med otroki in starši, vzgojni slog, kakovost odnosov in zadovoljstvo z njimi, kakovost komunikacije med družinskimi člani, psihosocialno blagostanje staršev in podpora širše socialne mreže.

Poslanci Svobode smo zato vladnemu zakonu o spremembah družinskega zakonika znova izrekli enotno podporo. Glasovali smo za spoštovanje ustave in proti diskriminaciji.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: